Lezing: 'Van pixels naar objecten: op weg naar geo-intelligentie?'

04-11-2016 van 16:00 tot 17:00
Lokaal E1.012, Campus Coupure, Coupure Links 653, Gent
Door wie
Frieke Van Coillie
frieke.vancoillie@ugent.be
Voeg toe aan agenda

Van pixels naar objecten: op weg naar geo-intelligentie?

Overstromingen, boomsterfte, stedelijke hitte, tegenvallende oogstopbrengsten: de stijgende bevolkingsdruk en een veranderend klimaat zorgen ervoor dat wereldwijd zowel natuur- als cultuurlandschappen sterk onder druk komen te staan.

Door het aardoppervlak te scannen met sensoren (remote sensing) en door methodes te ontwikkelen die relevante informatie extraheren uit deze data, zijn we in staat operationele tools aan te reiken voor landschapsbeheer, -beleid en besluitvorming, en dit zowel op lokale, regionale als mondiale schaal.

Heel cruciaal bij de ontwikkeling van analytische tools is de manier waarop informatie uit de gescande beelden wordt gehaald. Lange tijd werd vastgehouden aan het principe om beelden te analyseren op basis van pixels. Maar pixels zijn geen geïsoleerde beeldentiteiten, ze vormen homogene groepen of objecten, die met elkaar verweven zijn tot ruimtelijke patronen. Waarom waren we dan lange tijd zo gefocust op de statistische analyse van enkelvoudige pixels, in plaats van op de ruimtelijke en temporele patronen die ze creëren?

Deze les gaat in op de fundamentele concepten van remote sensing en vertelt het verhaal van de (r)evolutie van pixels naar objecten. Object-gebaseerde beeldverwerking gebruikt principes uit het ruimtelijk denken en daarom kunnen we stellen dat de ultieme maatstaf de menselijke waarneming is. Maar, is het pad "van pixels naar objecten naar geo-intelligentie" reeds geëffend of zijn er nog valkuilen en uitdagingen?

Beknopt Curriculum Vitae

Frieke Van Coillie studeerde in 1997 af als Bio-ingenieur in het Land- en Bosbeheer aan de Universiteit Gent. Ze werd assistente aan de vakgroep Bos- en Waterbeheer en behaalde in 2003 haar doctoraat. Ze zette haar loopbaan verder aan het Labo voor Bosbeheer en Ruimtelijke Informatietechnieken, eerst als postdoctoraal onderzoeker, vervolgens als doctor assistent en later als gastprofessor.

In februari 2015 werd Frieke aangesteld als professor (Tenure Track) in het vakgebied Remote Sensing ter ondersteuning van Land- en Bosbeheer. Zij is verantwoordelijk voor het academisch onderwijs, onderzoek, en dienstverlening m.b.t Remote Sensing en GIS (Geografische Informatie Systemen).

Schrijf je hier in voor 28 oktober 2016.

Vind meer activiteiten: