Landbouwstudiedag: Overleeft de landbouwer de vierde industriële revolutie?

Studenten, Medewerkers, Bedrijven
08-02-2017 van 09:00 tot 17:00
Campus Coupure, lokaal A0.041, Coupure Links 653, Gent
Door wie
Vakgroep Landbouweconomie
agecon@ugent.be
Voeg toe aan agenda

Inhoud

Nieuwe technologie en automatisatie brengen landbouwers in het centrum van een cluster van verschillende soorten data. Deze data gecombineerd met de juiste analysetechnieken bieden kansen om beslissingen te automatiseren of beter te ondersteunen. Dit zou de efficiëntie in de landbouw nog kunnen verhogen en variabele kosten doen dalen.

De landbouwstudiedag 2017 gaat dieper in op dit thema en laat een aantal experten aan het woord over de diverse aspecten van deze (r)evolutie. Jürgen Vangeyte stelt een aantal initiatieven voor en schetst het potentieel van betere verzameling en beter gebruik van data. Vervolgens gaat Miel Hostens dieper in op mogelijke toepassingen in de veehouderij. Peter Broeckx bekijkt de problematiek vanuit het standpunt van een coöperatie die een lange historiek heeft in het verzamelen, verwerken en ter beschikking stellen van data aan landbouwers.

Na de middag schetst Marc Sneyders het potentieel van het Forward Farming concept. De verzameling en het gebruik van de data door verschillende spelers (technologieleveranciers, dienstverleners, klanten en overheden) stelt ook een aantal juridische vragen die Pieter Callens van Eubelius advocaten zal beantwoorden.

In de aanloop van en tijdens het debat wordt stilgestaan bij de economische meerwaarde voor de landbouwer en wordt besproken op welke manier deze evolutie de landbouwstiel zal veranderen.

Meer info en inschrijven

Vind meer activiteiten: