Studiedag brouwerij - mouterij

dana.vanderputten@hogent.be
Voeg toe aan agenda

• Verwelkoming - Marc Strubbe
  • Toepassing van de Meura2001 maische filtratietechnologie voor speciaalbier productie - Jeroen Vandenbussche, Meura
    • De Meura2001 werd 25 jaar geleden geïntroduceerd en heeft duidelijke voordelen voor speciaal bier productie. Er zijn 4 Meura2001-modellen; de Micro (tot 500 kg storting), Craft Junior (tot 2 t), Junior (tot 4 t) en Senior (vanaf 3 t).
  • Effect of cysteine and transition metals on the oxidation of dimethyl sulfide  - Matthias Baldus, TUBerlin
    • The actual formation of DMSO in malt is not yet understood. In this study the effect of the thiol L-cysteine (Cys) in combination with molecular oxygen, transition metal ions and EDTA was tested on its role in DMS oxidation.
  • "The beer yeasts of tomorrow"  - Kevin Verstrepen, KUL
    • High-throughput genomics, robotics and nanotechnology allow characterisation of all existing beer yeasts, as well as breeding of novel superior variants that combine desirable properties from existing strains.
  • Advanced yeast hunting - Mathias Hutzler, Technische Universität München
    • The development of diverse beer styles demands new Saccharomyces and Non-Saccharomyces strains that contribute significantly to individual beer flavor. This presentation discusses advanced methods and results for yeast discovery in environmental hot spots and old brewing cellars.
  • Advanced oxidation process for iron and manganese removal in water  - Joerg Schwerdt, Air Liquide
    • Good water quality, as main flavor carrier, is essential in the brewing process. Besides hardness, manganese residuals influence the quality. A safe and extensive water pretreatment can be performed by technical oxygen application.
  • Veredeling en teelttechniek van brouwersgerst  - Geert Haesaert, Universiteit Gent en Hogeschool Gent
    • Hoe worden gerstrassen vandaag de dag gemaakt, wat is het verschil tussen gangbare en biologische teelt van brouwersgerst en wat doen we met de schimmelziekten?
  • Gerstschimmels en hun mycotoxinen in de bierproductie - Anneleen Decloedt, Hogeschool Gent en Universiteit Gent
    • Gerstschimmels en hun mycotoxinen kunnen wijzigingen ondergaan tijdens het mouten en het brouwen. Wat betekent dit voor het finale bier?

Vind meer activiteiten: