Lamp met bacteriën geeft licht zonder stekker of batterijen

Photo by Hans Boddeke (vergrote weergave)

Photo by Hans Boddeke

(27-10-2016) Samen met onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen heeft de Nederlandse ontwerper Teresa van Dongen een lamp ontwikkeld die werkt op basis van bacteriën die elektriciteit produceren.

Zo werkt het

De lamp heet Spark of Life en bevat een vloeistof met elektrochemisch-actieve bacteriën die kleine stroomstootjes in de vorm van elektronen in hun metabolisme uitsturen.

De lamp is opgedeeld in vier compartimenten met elk een elektrode. De elektrodes trekken de elektronen aan en laten op basis hiervan vier lampjes oplichten. In totaal bevat de lampvloeistof meer dan honderd verschillende soorten bacteriën, waardoor een ijzersterk ecosysteem ontstaat.

"De gemeenschap aan bacteriën die dit proces uitvoeren is zeer divers. Typisch zitten er organismen in die we Geobacter noemen en die het leeuwendeel van het werk doen", aldus prof. Korneel Rabaey, die het project begeleidde. "Het systeem is een afgeleide van de technologie voor de zogenaamde microbiële brandstofcel die we binnen het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie van de UGent ontwikkeld hebben."

Eten geven

Om energie te kunnen geven, hebben de bacteriën voeding nodig: 1 theelepel azijnzuur om de twee weken. Dat kan je gewoon toevoegen aan de lampvloeistof via een van de compartimenten bovenaan de lamp.

Dat je je lamp moet voeden, heeft volgens de artieste een bijzondere meerwaarde. Van Dongen: "Doordat je je lamp eten moet geven, is het alsof je voor een levend wezen zorgt. Zo ontstaat er een unieke band tussen de gebruiker en zijn lamp".

Het is aan te raden om de lamp elke paar maanden uit te wassen. Dat kan eenvoudig in de vaatwasmachine. Nadien vul je de lamp weer op met kraantjeswater, zout, vitaminen en een theelepel acetaat. Terwijl de glazen compartimenten gereinigd worden, overleeft de bacterie populatie tijdelijk op de elektrode die in de vloeistof met voeding hangt.

Prijs Keep an Eye

Op zaterdag 22 oktober 2016 won Teresa van Dongen met Spark of Life de Keep an Eye Grant.

Met die prijs wil de Nederlandse stichting Keep an Eye beloftevolle kunstenaars ondersteunen om hun werk verder te ontwikkelen.
Van Dongen wil de lamp nu graag verder ontwikkelen tot een gebruiksvriendelijk product.

Over Teresa van Dongen

Teresa van Dongen is een Nederlandse ontwerper die zich verdiept in duurzame ontwikkeling en inspiratie haalt uit de natuur en wetenschap.
In haar werk gaat ze op zoek naar hoe ze licht kan opwekken uit alternatieve en natuurlijke energiebronnen.

Partners

Spark of life is ontwikkeld door Teresa Van Dongen, met steun van Creative Industries Fund en in samenwerking met het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET) van de UGent. De elektrode VITO CoRE® werd aangeleverd door het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Met dank aan Kristof Verbeeck, Jan Arends en Korneel Rabaey.

Lees meer artikels over: