Nieuwe groep organismen genoemd naar em. prof. Willy Verstraete

(07-10-2016) Een groep organismen die biogas kunnen produceren, is genoemd naar emeritus professor Willy Verstraete (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent) als erkenning voor zijn pionierswerk in de biogasproductie.

De groep organismen heet voluit Verstraetearchaeota (spreek uit als Verstraete-archaeota) en is benoemd door een Australische onderzoeksgroep. Het is uitzonderlijk dat niet 1 enkel organisme maar een volledige groep micro-organismen vernoemd wordt naar een persoon.

Het onderzoek over de nieuw ontdekte groep organismen werd op 3 oktober 2016 gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Microbiology.

Nieuwe manier om biogas te maken

De Verstraetearchaeota vind je terug op plaatsen waar aan hoge snelheid veel methaan geproduceerd wordt, zoals in een biogasinstallatie. De groep organismen kan biogas maken uit kleine koolstofverbindingen zoals methanol en methylamines, en mogelijk ook uit suikers en aminozuren.

Dat is nieuw in de perceptie van hoe methaan gemaakt wordt. Tot hiertoe gingen wetenschappers ervan uit dat verschillende groepen organismen moeten samenwerken om biomassa af te breken tot kleine deeltjes, die ze dan fermenteren en omzetten naar methaan. De nieuwe groep organismen daarentegen kan dingen die wetenschappers tot hiertoe nog niet met methaan producerende organismen associeerden.

Over em. prof. Willy Verstraete

Willy Verstraete startte in 1979 het Labo voor Microbiële Ecologie en Technologie op aan de UGent, dat nu uitgegroeid is tot het internationaal bekende onderzoekscentrum CMET. Hij is gespecialiseerd in hoe afval- en drinkwater gezuiverd kan worden door bacteriën en vooral hoe hier nuttige toepassingen aan gekoppeld worden zoals biogasproductie.

De onderzoeker reageert opgetogen: "Dit is heel fijn nieuws. Niet alleen omdat het zo'n fijne erkenning is voor het jarenlange werk in de microbiologie dat aan de Universiteit Gent gebeurt, maar ook op wetenschappelijk niveau. Het is wonderlijk dat er een tot hiertoe totaal onbekende groep organismen is ontdekt. Vergelijk het met de ontdekking van een nieuwe diersoort: dit is heel bijzonder."

Lees hier het wetenschappelijke artikel in Nature Microbiology.

Lees meer artikels over: