Gedragscode voor studenten

Faculteit Diergeneeskunde: Gedragscode voor studenten
 
Deze gedragscode geldt voor alle studenten die ingeschreven en/of aanwezig zijn op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, inclusief tijdens stages of andere activiteiten buiten de faculteit.
 
1. De studenten zijn onderworpen aan en volgen de algemene regelgeving van de Universiteit, zoals beschreven in het Onderwijs en Examenreglement (OER) tijdens alle opleidingsgebonden activiteiten.
 
2. De studenten zijn op de hoogte van en volgen de verschillende interne reglementen van de faculteit Diergeneeskunde (e.g. laboreglementen, kliniekreglementen, parkeervoorschriften,…) tijdens de opleiding, inclusief deze gedragscode voor studenten.
 
3. De studenten zijn in het bezit van het materiaal, kledij en persoonlijke beschermingsmiddelen die nodig zijn voor het volgen van lessen, practica en klinieken.
 
4. Van de studenten wordt verwacht dat ze ten allen tijde op een professionele en kwaliteitsvolle manier naar buiten komen, zowel wat betreft omgangsvormen, kledij als hygiëne. De vigerende regels betreffende kledij en hygiëne moeten bij uitstek strikt gevolgd worden tijdens practica en klinische activiteiten, zoals onder andere beschreven in de specifieke practicum en kliniekreglementen en het facultaire Draaiboek “Veiligheid van studenten en personeel”.
 
5. Er wordt met zorg omgegaan met de infrastructuur van de faculteit en de universiteit. Alle studenten helpen mee om de campus proper te houden, onder andere door afval selectief te sorteren. Beschadiging van gebouwen of materiaal door onoordeelkundig of nalatig gedrag, vandalisme of het aanbrengen van graffiti kan aanleiding geven tot een sanctie. In het kader van de duurzaamheid wordt spaarzaam omgegaan met energie, onder andere door het uitdoen van verlichting in niet gebruikte lokalen en het dichthouden van deuren en ramen.
 
6. Studenten diergeneeskunde gedragen zich onderling, ten opzichte van facultaire medewerkers, ten opzichte van de klanten van de faculteit en bij uitbreiding bij elk sociaal contact op een eerlijke, respectvolle en verantwoordelijke manier. Vooral tijdens collectieve leer- en lessituaties moet elk gedrag vermeden worden dat als storend, respectloos of asociaal kan ervaren worden.
 
7. Als lid van een pluralistische universiteit met een grote aandacht voor diversiteit hebben studenten diergeneeskunde respect voor andersdenkenden en andere culturen en zorgen ze ervoor dat hun woorden en daden nooit kwetsend of discriminerend zijn of het imago van de universiteit en faculteit kunnen schaden.
 
8. De faculteit hecht groot belang aan de regels van privacy, discretie en geheimhouding binnen de faculteit evenals ten opzichte van haar klanten. Het verspreiden of beschikbaar maken van informatie of beeldmateriaal over patiënten en klanten aan derden is ten strengste verboden. Audiovisuele registraties zonder toestemming tijdens onderwijsactiviteiten is in dat verband verboden door het OER. Een zeer grote voorzichtig is daarom ook geboden bij het gebruik van sociale media: informatie of beeldmateriaal van activiteiten tijdens de opleiding kan voor buitenstaanders als ongepast of schokkend overkomen. Elke student blijft daarom verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen van de verspreiding van opleidingsgerelateerde content naar de buitenwereld.
 
9. Studenten diergeneeskunde laten zich op geen enkel moment in met bedrieglijke of oneerlijke praktijken, zowel binnen als buiten de faculteit. Zo worden bijvoorbeeld schriftvervalsing en andere vormen van fraude bij evaluatiemomenten en diefstal of misbruik van medicatie onder geen beding getolereerd.
 
10. Studenten zorgen ervoor dat ze tijdens hun aanwezigheid op de faculteit of tijdens stages en andere opleidingsgebonden activiteiten niet onder de invloed zijn van drugs, medicatie of alcohol of andere producten die kunnen interfereren met hun mentale of motorische functies.
 
11. Studenten zorgen ervoor dat ze in de omgang met dieren geen handelingen stellen die als dierenmishandeling of als indruisend tegen het dierenwelzijn kunnen aanzien worden. In het contact met proefdieren of onderwijsdieren tijdens de opleiding worden enkel handelingen uitgevoerd die voldoen aan de protocollen en richtlijnen van de Ethische Commissie en het FOD Dierenwelzijn.
 
12. De studenten Diergeneeskunde engageren zich bij het opnemen van klinische opleidingsonderdelen om zowel overdag, ’s nachts als tijdens weekends, verlofdagen en feestdagen, volgens een beurtrolsysteem, mee te helpen aan de verzorging van de dieren op de faculteit en aan de werking van de facultaire dierenkliniek.
 
13. Studenten Diergeneeskunde zijn op de hoogte van en volgen de algemene principes van de deontologische richtlijnen die vermeld zijn in Code der Plichtenleer van de Orde der Dierenartsen, met bijzondere aandacht voor het ongeoorloofd uitoefenen van de diergeneeskunde of zich nog tijdens de studies publiekelijk voordoen als een dierenarts.
 
14. Het niet volgen van de bovenstaande gedragscode kan aanleiding geven tot een convocatie door de commissie Gedragscode van de faculteit. Deze commissie bestaat uit de decaan, de onderwijsdirecteur, de docent wetgeving, de voorzitter van de facultaire commissie wetenschappelijk onderzoek, de voorzitter van de ethische commissie en een studentenvertegenwoordiger. Verifieerbare inbreuken op de gedragscode voor studenten diergeneeskunde worden voorgelegd aan de decaan. De commissie zal hierna binnen de 14 werkdagen oordelen of de klacht ontvankelijk is en of de betrokken student/studenten dient/dienen gehoord te worden. Bij bewezen feiten treedt het universitair tuchtreglement voor studenten in werking en wordt het dossier integraal overgemaakt aan de Rector.