Infosessie "Huawai Seeds for the Future Programma"

21-03-2017 van 18:00 tot 19:30
Auditorium D, Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent
Door wie
Annelies Vermeir
internationalplateau.ea@ugent.be
Voeg toe aan agenda

Beste bachelorstudenten, dear bachelor students,

Enkele jaren geleden had u wellicht nog niet van Huawei gehoord. Ondertussen weet u ongetwijfeld dat het Chinese Huawei een belangrijke speler is op gebied van telecommunicatie. Het bedrijf is niet alleen nummer 1 in het uitrollen van 4G-netwerken, het is ook wereldwijd (en in België) de nummer 3 smartphone producent. Meer nog, Huawei is ook een belangrijke supplier van ICT-oplossingen, gaande van bedrijfsnetwerken, software, security en hardware. Wereldwijd heeft Huawei 140.000 mensen in dienst, waarvan een kleine helft in R&D werkt. In Europa telt Huawei 7000 werknemers, waarvan 150 in België. Sinds 2013 heeft het bedrijf ook een snel groeiende onderzoeksafdeling in Gent (op de campus Technologiepark in Zwijnaarde) met een 30-tal ingenieurs, na overname van een UGent spin-off bedrijf.

Huawei wenst een solide samenwerkingsrelatie uit te bouwen met de academische wereld in Europa en heeft daarom een aantal universiteiten geselecteerd voor haar "Telecom Seeds Program".

De rest van het verhaal doe ik in het Engels.

Three years ago Huawei has approached Ghent University for its Telecom Seeds Program. As a result of this 10 bachelor students in engineering of our Faculty have had the opportunity to visit China and do a mini-internship in Huawei in China during three weeks in August-September 2014. The program was repeated in the summer of 2015 with 6 bachelor students from our Faculty (including students of the study programs "burgerlijk ingenieur" as well as ïndustrieel ingenieur") and in 2016 with 5 FEA-students. The Program will be repeated in 2017 (exact number of FEA-students who can parrticipate is not known yet). The China-trip will offer the students an exposure to Chinese culture and society, a language training (Mandarin) in a famous Beijing university and will also expose the students to Huawei's dynamic environment in China through basic training as well as a short internship. During the weekends there will also be touristic visits. All travel costs (flight ticket, accommodation, food) will be covered by Huawei.

This opportunity will be given to bachelor students who will have successfully finished their second bachelor year in an engineering discipline in July 2017 (or earlier). More details about this program will be provided at an information meeting on Tuesday 21 March at 6 pm in auditorium D of the Plateau-building (Jozef Plateaustraat 22, Gent). A representative of Huawei will be present at the meeting as well as some of the students who participated in the program last year.

A mini-website will be launched shortly. This site will provide you with more detailed information on the program, the eligibility criteria as well as submission details of your application.

Kortom, dit is een fascinerende opportuniteit voor studenten die hun blik willen verruimen en een eerste korte stage-ervaring willen opdoen in een dynamisch Chinees bedrijf. Ik wil u dan ook sterk aanmoedigen om naar de informatievergadering te komen en vooral om uw kandidatuur in te dienen. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan mevr. Annelies Vermeir (annelies.vermeir@ugent.be).

Vriendelijke groeten,

Prof. Roel Baets
UGent-coördinator Huawei Telecom Seeds program

Annelies Vermeir