Vier inzendingen studenten Industrieel ontwerpen voor OVAM Ecodesign Award

(30-08-2017)

Ook dit jaar gaat de OVAM op zoek naar de beste projecten van studenten-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid. Tijdens de campagne van de OVAM Ecodesign Award dagen ze studenten uit om een product te ontwerpen dat de wereld verandert.

De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur stuurde vier inzendingen vanuit de opleiding industrieel ingenieur Industrieel ontwerpen in. Stemmen kan nog tot 30 september 2017.

ReBulb

De onderneming ReBulb van studenten Thomas, Lien en Mathieu ontwierp een werkend modulair systeem waardoor de mogelijkheid ontstaat om een circulaire lichtindustrie te bekomen. Hierdoor kunnen alle onderdelen van de lamp afzonderlijk vervangen worden en is er geen onnodige verspilling van materialen.

Via lampen die door particulieren aangeleverd worden en een samenwerking met Recupel, gaat ReBulb het opgeslagen natuurlijk kapitaal in de gloeilampen optimaal benutten en deze een nieuw leven inblazen. Het modulaire ontwerp wordt hoofdzakelijk vervaardigd uit bamboe, een CO2-neutraal materiaal dat zeer snel groeit in vergelijking met andere houtsoorten.

Verder doet ReBulb ook aan urban mining waarbij wolfraam en hittebestendig glas gerecupereerd wordt, dat anders door Recupel verloren gaat omdat deze materialen een verstoring zijn in hun recyclageproces.

RECAMP

‘Recamp’ is een uitleendienst die kampeermaterialen uitleent op de festivalcamping. Deze productfamilie van kampeermaterialen is duurzaam en haar aangeboden producten kunnen dus meerdere malen hergebruikt worden, ze zijn volledig recycleerbaar en speciaal ontworpen naar de eisen van de festivalganger. Door deze uitleendienst wordt de hiërarchie van het afvalbeheer, namelijk ‘reduce’, ‘reuse’ en ‘recycle’, gerespecteerd.

Meer info en stemmen

Modulaire, open-ended en aanpasbare afvalwand

Het project wil, op maat van een bepaalde context (fysieke omgeving + organisatorische structuur), een wand samenstellen bestaande uit verschillende modules. Elke module wordt gebruikt om een welbepaalde afvalstroom in te verzamelen. Er bestaan 2 groottes van modules: een kleine (20 liter) en een grote (dubbel zo hoog). Afhankelijk dus van stromen die gewenst, nuttig en nodig zijn, en de grootte van elke stroom, kan bepaald worden hoeveel modules nodig zijn en welke grootte ze moeten hebben. De wand is bedoeld om naast de conventionele stromen (PMD, rest, papier ...) ook de 'trage stromen' in te zamelen (bv. elektronische toestellen, kurk, glas ...). Er kan ook gefocust worden op het verzamelen van nuttige stromen, bv. knutselmateriaal, oude kledij ... (denk maar aan jeugdbewegingen).

An important lesson

Armoede, ongelijkheid en klimaatveranderingen zijn topics die over de tongen gaan, maar wordt er wel genoeg rond gedaan?
Om meer awareness te creëren, wordt er gebruik gemaakt van de Global Goals. Via dit spel met opdrachten en tools leren de spelers de 17 Goals kennen, elk met een focus op een hedendaags probleem met onderwerpen zoals ‘No poverty’. Deze Goals bevatten doelstellingen die we willen bereiken tegen 2030.