Didier Snoeck wint BiR&D Award voor onderzoek naar zelfherstellend beton

(23-09-2016)

Dr. ir. Didier Snoeck heeft met zijn onderzoek naar zelfherstellend beton de BiR&D Award gewonnen in de categorie 'Science and Technology'.

Zelfherstellend beton

Hoewel beton keihard lijkt, is het broos en kwetsbaar voor scheuren waar vocht in kan sluipen. Die scheuren zijn doorgaans behoorlijk duur om te herstellen. Het onderzoek van Didier Snoeck naar cementgebonden materialen met microvezels en superabsorberende polymeren kan een steentje bijdragen aan een oplossing: zelfherstellend beton.

De microvezels beperken de grootte van de scheuren, zodat ze kunnen helen, en de superabsorberende polymeren stimuleren de helingsmechanismen in het beton. Zelfherstellend beton kan zo haar sterkte volledig terugwinnen. Er zijn minder onderhoudswerken nodig, en constructies met zelfherstellend beton hebben een langere levensduur.

Didier Snoeck (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur) werkte met verschillende onderzoeksgroepen en universiteiten uit binnen- en buitenland samen. Hij is voor het onderzoek verbonden aan het Laboratorium Magnel voor Betononderzoek aan de vakgroep Bouwkundige Constructies.

Over de BiR&D Awards


De ‘BiR&D Awards for Multidisciplinary Research’ zijn jaarlijkse prijzen die toegekend worden aan jonge doctoraatsstudenten die uitmuntend academisch onderzoek gecombineerd hebben met een multidisciplinaire aanpak van onderzoeksthema’s die een hoge economische, maatschappelijke of ecologische impact hebben.  BiR&D (Belgian industrial Research & Development board) wil met deze toekenning het belang van multidisciplinaire samenwerking tussen industrie en universiteiten in het Belgisch innovatie-ecosystem benadrukken. BiR&D streeft naar een hogere impact en efficientie van het industrieel onderzoek in België, en wil tevens de aantrekkelijkheid van België als vestigingsplaats voor industrieel gericht onderzoek en ontwikkeling versterken.