Brood, een biotechnologisch wonder

Workshop

10 leerlingen | halve dag | gratis

Brood staat bij vele Belgen dagelijks op het menu. We staan al lang niet meer stil bij de knowhow en de vaardigheden waarover bakkers moeten beschikken om een perfect brood te bakken. Bedoeling van de workshop is leerlingen te laten beseffen dat heel wat biotechnologische processen aan de basis liggen van het welslagen van het broodbakproces. Eerst maken ze kennis met de verschillende grondstoffen en hun specifieke kenmerken. Na het uitvoeren van enkele kortere experimenten (amylasebepaling en bepaling glutenkwaliteit) benadrukken onderzoekers het belang van enzymenwerking en de glutenstructuur van deeg en brood. Een baktest kan uiteraard niet ontbreken. De zelfgebakken broodjes worden geëvalueerd naar vorm, volume en kruimstructuur.

  • Doelgroep: Secundair onderwijs (TSO/ASO) - 6de jaar
  • Periode: In onderling overleg
  • Materiaal: De leerlingen brengen een eigen labojas mee
  • Locatie: Campus Schoonmeersen - Gent
  • Contact: