De Balkan in twintig historische figuren

onbeperkt | halve dag | gratis

Elke zomer gaan tal van Vlamingen op reis naar Griekenland en Turkije, en sinds de val van het communisme ook naar de Zwarte Zeestranden van Bulgarije. Toch blijft de gemeenschappelijke geschiedenis van al die gebieden én hun ruige, bergachtige achterland – zeg maar: ‘de Balkan’ – voor velen van ons jammer genoeg onbekend. In twee, drie of vier lesuren maken de leerlingen eerst kennis met de veelheid aan landen en talen op de Balkan én met de vooroordelen in het Westen over dit zogeheten ‘kruitvat’ van Europa. Daarna doorlopen we de lange en al bij al overzichtelijke geschiedenis van het grote Balkanschiereiland als de plaats waar grote heerschappijen elkaar hebben afgewisseld: de Romeinse, de Byzantijnse en de Osmaans-Turkse. In de afgelopen eeuw werden grote delen van de Balkan het toneel van verschillende soorten communisme en, recenter, van een erg complexe burgeroorlog. De les presenteert die geschiedenis niet via droge feiten, maar aan de hand van twintig historische figuren en overvloedig beeldmateriaal: tal van kaarten en foto’s die ruime interactie toelaten (en aan het eind zelfs een korte quiz). De eerste twee figuren zijn Alexander de Grote (en in het bijzonder de felle strijd om zijn erfenis tussen Macedonië en Griekenland) en Constantijn de Grote. Verderop passeren onder meer sultan Mehmed de Veroveraar en Vlad (‘Dracula’) de Spietser de revue, en tegen het einde Gavrilo Princip, Atatürk, maarschalk Tito en Slobodan Milošević.

• Doelgroep: Secundair onderwijs (TSO/KSO/ASO)
  • Periode: In onderling overleg
  • Materiaal: Deelnemers brengen schrijfmateriaal mee
  • Locatie: In onderling overleg (bv. op school)