Introductieles Chinees – Dat is (geen) Chinees voor mij!

Les - Workshop

onbeperkt | 2 lesuren | gratis

Het Chinees (putonghua) is met zijn karakterschrift een van de meest tot de verbeelding sprekende talen ter wereld. Chinese karakters lijken op het eerste gezicht exotisch of abstract of mysterieus. Wie ze beter leert kennen, ontdekt dat er een millennialange geschiedenis achter schuilt, dat ze sterk ingebed zijn in de Chinese cultuur, dat ze vaak verbazend logisch zijn en dat je ze gewoon kunt leren. Naast een algemene inleiding in de belangrijkste cultuurhistorische en linguïstische aspecten van het Chinees, krijgen de leerlingen een inleiding in de specifieke eigenheid van het karakterschrift. Ze leren enerzijds hoe je een karakter opbouwt, maar ook hoe een westerse naam wordt omgezet in het Chinees, hoe men een Chinees karakter of woord opzoekt in een woordenboek of hoe men karakters op de computer schrijft. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag. Onder begeleiding van de docent wordt de schrijfwijze en de uitspraak van een aantal Chinese karakters en woorden aangeleerd, met de pen en/of op de computer. Met die woorden worden dan enkele eenvoudige standaardzinnen gevormd en ingeoefend.

• Doelgroep: Secundair onderwijs (BSO/TSO/KSO/ASO)
  • Periode: In onderling overleg
  • Materiaal: Deelnemers brengen eigen schrijfmateriaal mee.
  • Locatie: Op verplaatsing
  • Contact: