UGent kiest voor Fair Trade

De Universiteit Gent zet zich het hele jaar door in om van de UGent een duurzame en faire universiteit te maken! Alle geleverde inspanningen voor en door studenten en personeel zorgden ervoor dat we als eerste universiteit in België de Fairtrade@campus Award binnen haalden. En of we daar trots op zijn! Fair Trade staat voor 'eerlijke handel' in producten die vervaardigd zijn aan een correct loon en in fatsoenlijke werkomstandigheden en op een ecologisch verantwoorde productiewijze en dat alles staat voor de UGent hoog op de agenda!

UGent viert de Week van de Fair Trade - 5 tot 15 oktober

Save Coffee - week van de Fair Trade (5-15 oktober)

Koffie met een verhaal

UGent schenkt in de Week van de Fair Trade (5-15 oktober) koffie met een verhaal.

In de Week van de Fair Trade toert de mobiele koffiekar van Komaf Koffie langs verschillende campussen.
Komaf Koffie is een 100% duurzame koffiekar die gerund wordt door mensen met een vlucht- of migratieverleden. 25 nieuwe Gentenaars werden geselecteerd voor een opleiding tot barista en trekken vanaf 10 oktober ook de straat op met de koffiekar. Het gaat dus om meer dan fairtrade koffie. Komaf Koffie biedt een springplank voor nieuwe Gentenaars en tegelijk een ontmoetingsplek voor studenten en buurtbewoners van allerlei pluimage.

#SaveCoffee

Hittegolven. Droge dagen. Zware regenval. Dit zijn slechts enkele uitingen van de klimaatverandering die overal ter wereld voelbaar is. Onregelmatig en extreem weer door het verstoorde klimaat treft het dagelijkse leven van miljoenen koffieboer·inn·en keihard. De meerderheid onder hen verdient geen leefbaar inkomen en betaalt een hoge prijs voor de nefaste gevolgen van klimaatverandering. Van de 200 miljard dollar die de wereldwijde koffiehandel jaarlijks opbrengt, komt maar 6 tot 10% bij de producenten terecht. Instabiele en algemeen lage prijzen verhinderen koffieboer.inn.en om te anticiperen op wat de toekomst brengt door te kunnen investeren in teelttechnieken die weerstand bieden tegen klimaatverandering.

Stel je voor, een wereld zonder koffie! Dit is bijna ondenkbaar, toch?

Eén ding is voor iedereen duidelijk: als je moe bent, geeuw je en als je geeuwt, zie je er beroerd uit. Om dergelijke scenario’s te vermijden, is Fairtrade koffie de weg vooruit. Als een wereld zonder koffie leidt tot onophoudelijk gegeeuw en een beroerde gemoedstoestand, is een wereld zonder koffie zélf beroerd. Meer sociale rechtvaardigheid zorgt ervoor dat we niet in die wereld hoeven te leven. Enkel met een eerlijk inkomen koffieboer·inn·en zich aanpassen aan klimaatverandering.

Surf naar Save Coffee en neem deel aan de wedstrijd voor de laaaaaangste geeuw ter wereld.

UGent kiest het hele jaar door voor fairtrade

De Universiteit Gent werd in 2015 gelauwerd met de allereerste Fairtrade@campus Award in België. Die prijs was een beloning voor de geleverde inspanningen van en voor studenten en personeel, en een aanmoediging om het beleid rond eerlijke handel verder te versterken. Zo dragen in de studentenresto’s alle koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten een fairtrade logo. Eerlijke handel zit verweven in het duurzaamheidsbeleid en het aankoop- en materialenbeleid van de universiteit. Een aankoopwijzer geeft suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden. Ook de UGent hoodies, labojassen en werkkledij zijn van fairtrade katoen.

Heeft het zin om fair trade te kopen?

Herinner jij je nog de instorting van die grote textielfabriek in Bangladesh, in 2013? Daarbij vielen 1100 doden, mensen die gedwongen waren te blijven werken hoewel ze wisten dat het gebouw onveilig was. De bewustwording rond eerlijke handel is sindsdien toegenomen. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk om fair trade te kopen?

Professor Jan Orbie van de UGent legt uit hoe de vork in de steel zit en legt uit welke positie Europa hier inneemt:

Volg UGent Fair Trade op Facebook en Instagram!

Heb je een vraag voor het UGent Fairtrade Team? Stuur ons en volg ons op FB en Instagram voor alle activiteiten.

Blijf op de hoogte van alle faire acties aan UGent of !

Alle acties rond Fair Trade kaderen binnen Global Minds.

Shop het hele jaar door jouw Fairtrade hoodie in onze UGent-shop

World Fair Trade Charter

25 september was een heuglijke dag. Niet alleen bestaan de Sustainable Development Goals 3 jaar, maar er werd ook een vernieuwd wereldwijd Fair Trade Charter ondertekend.

Samen met Stad Gent zijn we de enige publieke instellingen die op de dag van lancering trotse 'fair trade advocates' werden. Hiermee willen we een voorbeeldrol aannemen ten aanzien van alle andere publieke en Hogere Onderwijs Instellingen.

Meer weten over dit charter?

 

Partners & Events

    • Fair Fashion Fest is hét festival rond eerlijke mode. Jaarlijks wordt het MIAT omgetoverd tot de ‘place to be’ voor alles wat met eerlijke mode te maken heeft. De nieuwe datum verschijnt hier van zodra gekend!
De Stad Gent kandideert voor de 'EU Cities for Fair and Ethical Trade Award', kortweg de Trade City Award. Samen met ons plaatst de Stad Gent eerlijke handel hoog op de agenda, want fairtrade leeft in Gent! Het is geen toeval dat de Stad de eerste FairTradeGemeente van Vlaanderen was.  Waarom Gent?
#Ghent4TradeCity

Wat doet de UGent in het algemeen rond Fair Trade?

  • Studentenresto's
    Alle koffie en thee, het fruitsap, de witte en rode wijn, de suikertjes en het cacaopoeder, alsook de fruit- en chocoladerepen in de snoepautomaten aan de UGent zijn fair trade.
  • Duurzame aankopen
    Het Bestuurscollege heeft in juni 2015 beslist om - in het kader van het duurzaamheidsbeleid van de UGent - een centraal raamcontract af te sluiten voor bestellingen van Fair Trade fruitsap, Fair Trade koffie en Fair Trade thee. Dit biedt het voordeel dat er eenvoudig en vlot besteld en gefactureerd kan worden en dat er een schaalvoordeel gerealiseerd kan worden.
  • Aankoopwijzer
    Deze bevat suggesties van mogelijke duurzaamheidscriteria voor verschillende producten die frequent in vakgroepen en diensten aan de UGent aangekocht worden. De UGent hoodies zijn van Fairtrade katoen, maar ook Fairtrade labojassen en werkkledij zullen hopelijk spoedig volgen!

Heb je zelf nog een schitterende inval of een fair idee om de UGent nog meer te laten inzetten op Fair Trade?
en wie weet gaan we met jouw idee verder aan de slag!

Fairtrade@campus Award Universiteit © UGent, foto Hilde Christiaens Allereerste Fairtrade@campus Award voor de UGent

Alle inspanningen hierboven werden beloond met de allereerste Fairtrade@campus Award in België!

Deze werd uitgereikt tijdens de week van de Fair Trade 2015 door Lily Deforce, voormalig CEO van Fairtrade Belgium aan onze universiteit.


Meer weten over Fairtrade?

Fairtrade Belgium