Boek: Motiverend coachen in de sport

(06-03-2017)

Kinderen zijn van nature actief. Ze scheppen er intens plezier in om te bewegen en in de sportclub zijn ze doorgaans erg leergierig om bij te leren. Helaas zijn er ook kinderen die opgeven als het moeizaam gaat en zelfs afhaken. Sportcoaches doen er dan ook goed aan de natuurlijke bron van motivatie bij kinderen aan te wakkeren.

In Motiverend coachen in de sport worden sportcoaches uitgenodigd tot zelfrelflectie en krijgen ze aanbevelingen over hoe ze tijdens de training, in wedstrijdverband en binnen hun meer opvoedkundige rol motiverend kunnen handelen.

Dit boek werd geschreven door een team van psychologen en sport -en bewegingswetenschappers met een gedeelde interesse, namelijk de vraag hoe we jongeren op een duurzame wijze kunnen laten bewegen en sporten.

Nathalie Aelterman, Gert-Jan De Muynck en Maarten Vansteenkiste (hoogleraar) zijn verbonden aan de Vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie en Leen Haerens (hoofddocent) is verbonden aan de Vakgroep Sport- en Bewegingswetenschappen van de Universiteit Gent. Gert Vande Broek (hoogleraar) is verbonden aan het Departement Bewegingswetenschappen van de KU Leuven.

Hun onderzoek situeert zich op het raakvlak tussen de motivatiepsychologie en sport- en bewegingswetenschappen. Geïnspireerd door de Zelf-Determinatie Theorie bestuderen ze hoe sportcoaches een motiverende rol kunnen spelen in het stimuleren van de motivatie en groei van kinderen.

Dit boek is tot stand gekomen in het kader van het project ‘Coach met de M-factor’ (www.mfactor.be), een initiatief van de Vlaamse Overheid met UGent, KU Leuven en de sportsector (Sport Vlaanderen, BES, Vlaamse Sportfederatie en Vlaamse Trainerschool).

Het boek past binnen de reeks Vitamines voor Groei, waarvan Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens (2015) het moederboek schreven: Vitamines voor groei: Ontwikkeling voeden vanuit de Zelf-Determinatie Theorie.