Je opteert om een kleinere studieomvang op te nemen op basis van BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN (vb. functiebeperking, topsport, werk, gezin,…)

Opgelet: studenten die een kleinere studieomvang willen opnemen in 1e BACHELOR, worden verwezen naar de specifieke infopagina

Opleidingsprogramma

Wanneer je een kleinere studieomvang wil opnemen binnen één van de opleidingen aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de inhoud en de opbouw van de programma’s. Dit alles kan je raadplegen in de studiegids

Spreiden van studies: wat zijn de mogelijkheden?

De startvraag is “hoeveel tijd kan en wil je besteden aan je studie?”. Bij het spreiden van de studies kan je kiezen voor een deeltijds modeltraject (meestal ongeveer de helft van de vakken) of voor een geïndividualiseerd traject (aantal vakken op maat van de student).

Deeltijds modeltraject

Het deeltijds modeltraject wordt vastgelegd door de opleidingscommissie. Bij het vastleggen van het deeltijds programma wordt rekening gehouden met de meest optimale opbouw van het curriculum (bepaalde vakken worden bij voorkeur eerst afgelegd omdat ze de basis vormen voor andere vakken). Het deeltijds programma geniet omwille van deze reden dan ook de voorkeur wanneer je je studies wenst te spreiden.

Het programma van het deeltijds modeltraject kan je terugvinden in de studiegids. Ga naar de opleiding die je wenst te volgen. Onder de kolom “MT2” vind je terug welk vakken je volgt in het 1e jaar van het deeltijds traject (aangeduid met “1”) en welke vakken je volgt in het 2e deeltijds traject (aangeduid met “2”).

Je werkt als verpleegkundige en je wenst de opleiding tot master in de verpleegkunde en vroedkunde te volgen. Voor dit traject dien je eerst een schakelprogramma (60SP) te volgen om vervolgens het masterprogramma te finaliseren (60 SP). Bij een deeltijds modeltraject zal je o.a. het schakelprogramma spreiden over twee jaar (2 x 30 SP). Voor het masterprogramma is eenzelfde spreiding mogelijk, maar je kan er ook voor kiezen om het masterprogramma vervolgens voltijds te volgen of te kiezen voor een geïndiviualiseerd traject.

Geïndividualiseerd traject

Het geïndividualiseerd traject of GIT is een 2e mogelijkheid om de studies te spreiden. Dit traject kan gevolgd worden wanneer het deeltijds modeltraject niet compatibel is met je werkrooster of privé-situatie. Een GIT wordt op maat van de student samengesteld. Bij het samenstellen van een GIT met het oog op het opnemen van een kleinere studieomvang dan voorzien binnen het modeltraject, dien je wel rekening te houden met de gelijktijdigheidsregels opdat de logische opbouw van je curriculum niet in het gedrang zou komen. In een aantal opleidingen moet je bepaalde vakken gelijktijdig opnemen in hetzelfde academiejaar.

Je volgt het schakelprogramma management en beleid van de gezondheidszorg. Het opleidingsonderdeel “statistiek voor de gezondheidszorg: data-analyse” (2e sem), kan enkel in het curriculum opgenomen worden wanneer ook het opleidingsonderdeel “statistiek voor de gezondheidszorg: theorie” (1e sem) op het curriculum staat.

Aanvragen van een geïndividualiseerd traject of GIT

Indien je een geïndividualiseerd traject (GIT) wil volgen, schrijf je je eerst in. Vanaf 1 oktober ben je laattijdig en dien je de procedure laattijdige inschrijving te volgen en kan de opleiding weigeren om bepaalde vakken nog op te nemen in je curriculum. Eénmaal ingeschreven volg je de stap-voor-stap handleiding om je curriculum in orde te brengen.

Begeleiding

Heb je bijkomende vragen over het spreiden van je studies, neem dan contact op met de .