De invloed van koolstofmonoxide (CO) en CO-vrijstellende molecules (CORMs) in de gastro-intestinale tractus.

Een tweede onderzoeksdomein betreft de invloed van koolstofmonoxide (CO) en CO-vrijstellende molecules (CORMs) in de gastro-intestinale tractus.

CO wordt endogeen aangemaakt door de enzymenfamilie der hemoxygenases (HO). HO-2 is constitutief aanwezig, terwijl HO-1 bij inflammatie tot expressie wordt gebracht. Naast CO produceert HO ook biliverdine, dat door biliverdinereductase tot bilirubine wordt omgezet; zowel biliverdine als bilirubine hebben sterk anti-oxydatieve eigenschappen.

De invloed van CO en van CORMs op de gastro-intestinale motiliteit en hun werkingsmechanisme wordt onderzocht, evenals de interactie tussen het HO-biliverdinereductase systeem en de nitrerge neurotransmissie. Het cytoprotectief effect en het werkingsmechanisme van CORMs wordt onderzocht in geïsoleerde intestinale epitheliale cellen en in vivo in de inflammatoire fase van postoperatieve ileus.