Dit was Dies Natalis!

(24-03-2017) Tijdens haar Dies Natalisviering op 24 maart 2017 reikte de UGent een institutioneel eredoctoraat uit aan Philippe Herreweghe, Isabel Allende, Paul Nurse en David Freedberg.

Het eredoctoraat is een erkenning voor hun maatschappelijke en/of wetenschappelijke verdiensten.

De Dies Natalis stond dit jaar volledig in het teken van de 200e verjaardag van de UGent en was één van ankerevents in het jubileumjaar, waarin maatschappelijk engagement centraal staat.

Na de zitting vond een feestelijk concert plaats in de Opera Gent, met onder meer de première van de universitaire hymne.

• De heer Philippe Herreweghe. De dirigent ontving een eredoctoraat voor zijn waardevolle muzikale verdiensten, zowel op nationaal als internationaal vlak. De UGent bekroonde onder meer zijn inzet voor het intussen wereldbefaamde ensemble Collegium Vocale Gent.
  • Professor Paul Nurse. De Britse biochemicus en Nobelprijswinnaar ontving een eredoctoraat voor zijn bijdrage aan het onderzoek naar de celdeling. Zijn onderzoek is van zeer groot belang in de strijd tegen kanker.
  • Professor David Freedberg. De kunsthistoricus en directeur van het Warburg Institute ontving een eredoctoraat voor de beschrijving van nieuwe denkkaders in verschillende uiteenlopende wetenschapsgebieden. Hiermee zorgt hij ervoor dat op een nieuwe manier aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.
  • Mevrouw Isabel Allende. De Chileense auteur ontving een eredoctoraat voor de impact van haar literatuur op de maatschappij.

De academische zitting, met de overhandiging van epitoga en diploma van doctor honoris causa, vond plaats op vrijdagnamiddag 24 maart 2017 in de Aula van de UGent (Voldersstraat 9, Gent).

Première universitaire hymne

Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de UGent componeerde Dirk Brossé een universitaire hymne. Op 24 maart werd die hymne, met als titel UGent? Me2!  voor het eerst uitgevoerd tijdens een feestelijk concert van Prima La Musica, onder leiding van Dirk Brossé. Het concert vond plaats in Opera Gent.

Beluister hier een fragment van de hymne.

Boek: 200 jaar UGent in 200 objecten

Universiteiten zijn net als mensen. Als ze maar oud genoeg worden, kun je hun levensgeschiedenis reconstrueren aan de hand van de objecten die ze ooit gebruikten, bedachten en nalieten. Uit die gedachte is 200 jaar UGent in 200 objecten geboren, een prachtig lees- en kijkboek. Tweehonderd voorwerpen vertellen elk een stukje van het verhaal van de universiteit: van de studentenkaart van Vuile Mong over de verlostang van Jan Palfijn tot het hermelijn op de toga van de rector.

Het boek vertelt waarom de platenhoes van het laatste Gorki-album er zonder de Universiteit Gent wellicht helemaal anders had uitgezien, hoe de ECOcar Energy 5 je met één liter dieselequivalent van Stockholm naar de Costa del Sol brengt en wat de Armeense topdichter Varoujean met de Gentse universiteit te maken heeft.

Praktisch - toespraken

Vrijdag 24 maart 2017

- 15.15 uur: vertrek van de stoet van de togati, met daarbij een 30-tal rectoren van buitenlandse universiteiten

Parcours: van Het Pand (Onderbergen 1) via de Hoornstraat naar de Aula (Voldersstraat 9)

- 15.30 uur: start van de academische zitting in de Aula

Programma:

• Welkomstwoord door professor Anne De Paepe, rector
  • Uitreiking van de institutionele eredoctoraten aan:

DE HEER PHILIPPE HERREWEGHE (laudatio door professor Anne De Paepe)

PROFESSOR SIR PAUL NURSE (laudatio door professor Dirk Inzé)

• Muzikaal intermezzo
  • Uitreiking van de institutionele eredoctoraren aan:

PROFESSOR DAVID FREEDBERG (laudatio door professor Koenraad Jonckheere)

MEVROUW ISABEL ALLENDE (laudatio door professor Freddy Mortier)

• Muzikaal intermezzo
  • Voorstelling van het fotoboek 200 jaar UGent in 200 objecten
  • Feestrede door professor Sir Paul Nurse (celebration speech)
  • Dankwoord door professor David Freedberg

De zitting wordt muzikaal opgeluisterd door het GUK (Gents Universitair Koor) samen met het GUHO (Gents Universitair Harmonie Orkest)
Het einde van de zitting is voorzien rond 17 uur. Aansluitend receptie.

19 uur: concert door Prima La Musica onder leiding van Dirk Brossé, in de Opera Gent. Op het programma onder meer de eerste uitvoering van de universitaire hymne.

Beeldreportage

Bekijk hieronder de beeldreportages van Dies Natalis en van het Dies Natalisconcert met de première van de universitaire hymne:

Een feestelijke week voor de UGent

Dies Natalis belooft met de uitreiking van de eredoctoraten, de voorstelling van de universitaire hymne en het fotoboek een heuglijke dag te worden. Maar de UGent laat ook de andere dagen van deze week extra van zich horen. Van dinsdag tot donderdag komt 200 jaar UGent aan bod in Middagpost op Radio 2 Oost-Vlaanderen, en op donderdag vertellen UGent-alumni Freek Braeckman en Linda De Win honderduit in Spits (Radio 2 nationaal).

De Gentenaar brengt van dinsdag tot en met zaterdag boeiende verhalen over bekende en minder bekende kantjes van de universiteit, en bij De Standaard en De Gentenaar van donderdag 23 maart verschijnt een bijlage over de UGent.

Maar er is meer: 80 (vice)rectoren uit binnen- en buitenland verzamelen op 23 en 24 maart in Het Pand (zie persuitnodiging) en de studenten fuiven op 23 maart uitzonderlijk in studentenresto De Brug, met special act Pat Krimson.

En ook in het straatbeeld kan je er niet naast kijken: de hele stad ademt UGent. Wie rondwandelt in Gent ziet ons op de trams en bussen, op gevels van gebouwen, in bushokjes en stations, en op affiche- en infoborden.

De universiteit is jarig en iedereen mag het weten!

Lees meer artikels over: