Alumnus Dirk Bryssinck verkozen tot Psycholoog van het jaar

(23-05-2017) Op 23 mei 2017 reiken de Gentse Alumni Psychologie (GAP) voor de achtste keer de Acco-onderscheiding ‘Psycholoog van het Jaar’ uit.

Met de onderscheiding wil GAP jaarlijks de opmerkelijke verdiensten van een Belgische psycholoog erkennen.

De winnaar

Een jury van ervaren psychologen uit de academische wereld en de praktijk kende dit jaar de onderscheiding toe aan Dirk Bryssinck, omwille van zijn werk als bezieler van Villa Voortman. Villa Voortman is een laagdrempelig ontmoetingshuis dat maximale verantwoordelijkheid, participatie en inbreng van de bezoekers centraal stelt. Via destigmatisering, empowerment en actief burgerschap wordt achter de diagnose de mens met zijn verhaal zichtbaar.

Villa Voortman geraakte breed bekend mede dankzij de Canvas-reeks 'Radio Gaga', door een boekvoorstelling naar aanleiding van hun 5-jarig bestaan en door het theaterstuk 'Utopia' waar dichters, muzikanten, performers en beeldend kunstenaars van Villa Voortman de hoofdrol in spelen.

Dirk Bryssinck krijgt deze prijs omwille van zijn onvermoeibare inspanningen voor dit bijzonder initiatief en voor de manier waarop hij bijdraagt tot de vermaatschappelijking van de zorg en het verlagen van de drempel naar de hulpverlening.

Lees ook de open brief van Prof. Stijn Vanheule aan Dirk Bryssinck op www.mensenkennis.be

Meer info ook via https://www.canvas.be/cultuur/5-jaar-villa-voortman

Psycholoog van het jaar

Om voor de prijs in aanmerking te komen moeten de kandidaten zich in het afgelopen jaar als psycholoog onderscheiden hebben en daardoor bijgedragen hebben tot de verdere ontwikkeling, professionalisering en uitstraling van de psychologie in België. Dirk Bryssinck volgt als winnaar Geertrui Serneels op (hulp aan vreemdelingen en migrantenkinderen bij Solentra, 2016). Voorts waren er ook de winnaars professor in Management Marc Buelens (2015), de Belgische Federatie van Psychologen (2014), sportpsycholoog Jef Brouwers (2013), traumapsycholoog Erik De Soir (2012), ondernemers Stijn De Rammelaere en Timothy Desmet (2011) en hoogleraar Leni Verhofstadt-Denève (2010) op.

Tijdens de officiële uitreiking van de award in de Aula Universiteit Gent op 23 mei zal de nieuwe “Psycholoog van het Jaar” Dirk Bryssinck kort het woord nemen om vervolgens met een collectief van Villa Voortman een muzikaal intermezzo te verzorgen. Academici zoals Prof. Stijn Van Heule, Prof. Stijn Vandevelde en Prof. Michel Vandenbroeck (allen Universiteit Gent) brengen hulde en lichten hun samenwerking met Villa Voortman toe. Ook de mannen van Radio Gaga doen hun duit in zakje.

Praktisch

De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 23 mei 2017 om 20 uur in de Aula van de Universiteit Gent, Voldersstraat 9, 9000 Gent.

Website Psycholoog van het Jaar

Prof. Alexis Dewaele