Kom proeven van het ingenieursleven op de allereerste kinderuniversiteit van UGent Campus Kortrijk!

(31-01-2017) Op zondagvoormiddag 19 februari 2017 organiseert de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur de kinderuniversiteit ‘Pientere probleemoplossers’.

Kinderen tussen 9 en 12 jaar zijn er welkom om zelf te ontdekken wat een ingenieur precies allemaal doet. Hoe lossen ingenieurs problemen op? Welke technieken bedenken ze en hoe proberen ze die precies uit? Kortom, een kinderuniversiteit is er voor nieuwsgierige aagjes die willen weten hoe het er in het hoger onderwijs aan toe gaat. Voor heel eventjes zijn de kinderen student en krijgen ze les zoals ‘echte’ studenten, volgen ze laboratorium-sessies zoals ‘echte’ studenten of gaan ze op veldonderzoek zoals ‘echte’ studenten. En na afloop … ontvangen ze een diploma!

Programma

Hoorcollege: Ingenieurs bouwen met wetenschap en technologie aan een betere wereld voor morgen (10.00 uur -

Kan je vriendje dat langdurig ziek is de lessen niet volgen op school? Wil je spelen met vriendjes die even weg zijn naar een ander land?  Wil je met opa of oma, die dikwijls dingen vergeten, leuke dingen doen? Wil je veilig buiten spelen zonder dat auto’s je aanrijden? Ingenieurs bedenken oplossingen voor dit soort van dagdagelijkse problemen. Ze helpen mensen gezond en fitter te maken, ze verbeteren de communicatie tussen mensen, kortom, ze maken van de wereld een betere plek en ze zorgen ervoor dat de ongelijkheid verdwijnt. Hun oplossingen zijn slim, energievriendelijk, ecologisch en duurzaam.

Enkele leuke voorbeelden die je tijdens de les van prof. Jan Detand zal ontdekken: AMFI, een interactief spel dat je kunt spelen met alle kinderen, met of zonder fysieke beperking; ONO, de sociale robot die je zelf kunt maken en die naar je lacht of verdrietig kijkt; WOPLA: een spel waar je zelf katapulten mee bouwt door het materiaal telkens opnieuw te smelten; MATTI: de mat waarbij je revalideert door een spel te spelen.

Workshops

De kinderen kunnen kiezen uit acht workshops waar ze samen met een onderzoeker aan de slag gaan met o.a. computers, elektriciteit, batterijen, magneten, intelligent textiel, en veel veeéél meer.

Plechtige proclamatie

We sluiten de kinderuniversiteit af met een plechtige proclamatie. De kinderen vertellen over wat ze gedaan hebben, krijgen een diploma, en worden uitgebreid gefeliciteerd! Mama's en papa's toegelaten!

Ouderprogramma

Terwijl de kinderen ijverig aan de slag zijn, kunnen de ouders die dat willen een lezing en een rondleiding meevolgen. Beide activiteiten duren ongeveer drie kwartier. Ertussen is er koffiepauze. Afhankelijk van de interesse zal de groep in twee gesplitst worden waarbij de ene eerst de lezing volgt en daarna de rondleiding, en de andere groep het programma in omgekeerde volgorde doorloopt.

Nanotechnologie en de impact op ons dagelijks leven

Nanotechnologie is een techniek waarbij er gewerkt wordt met heel kleine deeltjes die de grootteorde van miljardsten van een meter hebben. Met nanotechnologie kan men de kwaliteit, toepasbaarheid en effectiviteit van talloze producten in verschillende domeinen verbeteren. Door de schaalverkleining kunnen bijvoorbeeld krachtigere computerchips worden gebouwd. Momenteel voeren onderzoekscentra veelbelovend onderzoek uit om op basis van nanotechnologie nieuwe medicijnen te ontwikkelen, vooral voor de bestrijding van kanker. Nanotechnologie is in volle evolutie en biedt interessante mogelijkheden voor nieuwe producten en toepassingen. In zijn lezing spreekt Johan Beke, docent aan de opleiding industrieel ingenieur elektronica-ICT van de UGent Campus Kortrijk, in heldere bewoordingen over wat nanotechnologie precies is, welke toepassingen er nu al gebruik van maken en wat er in de toekomst kan worden verwacht.

Rondleiding Industrial Design Center

Hoe bedenk je een nieuw product? Hoe verbeter je een bestaand product? Het Industrial Design Center is ontworpen voor dit specifieke proces. Tijdens de rondleiding wandel je even de wereld van het industrieel ontwerpen binnen.

Praktisch

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. De kinderen worden verwacht op zondag 19 februari 2017 tussen 9u30 en 9u45 op de UGent campus Kortrijk: Graaf Karel de Goedelaan 5 in Kortrijk (kaartje en routebeschrijving). Het einde is voorzien omstreeks 12u35.