Erfgoeddag aan de UGent

(19-04-2017) Op zondag 23 april 2017, Erfgoeddag, zet de UGent de deuren van de Aula in de Voldersstraat open voor het publiek. Ook in de Plantentuin en Het Pand vinden tal van activiteiten plaats.

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van ‘zorg’. De Gentse Universitaire Musea (GUM) organiseren activiteiten, meer bepaald in Het Pand en de Plantentuin. In Het Pand kun je terecht voor rondleidingen over de zorg voor studieobjecten, een workshop over etnografische verzamelingen en een tentoonstelling over de geschiedenis van de geneeskunde.

In de Plantentuin kun je workshops volgen en deelnemen aan rondleidingen over onder meer het verzorgen van kamerplanten, bedreigde planten en digitale hygiëne. Daarnaast kan je de ‘ingepakte’ Collectie Dierkunde bezoeken. In het Palmarium vind je een permanente plantenmarkt.

Ook de Aula in de Voldersstraat wordt traditioneel opengesteld tijdens Erfgoeddag. Een unieke gelegenheid om het Paleis van de universiteit in haar volle glorie te komen bewonderen!

• Het Pand (Onderbergen 1, 9000 Gent):

- Zorg voor studieobjecten.

Zorg veronderstelt niet alleen materiële bescherming maar vraagt ook aandacht voor het verhaal van voorwerpen. In de Etnografische Verzamelingen proberen we er zorg voor te dragen dat die verhalen niet verloren gaan. Graag vertellen we u die op Erfgoeddag!

Doorlopend van 11 tot 18 uur.
    Rondleidingen starten om 14, 15 en 16 uur

- Dr. Livingstone, I presume? Onder antropologen.

Tijdens deze workshop treden de deelnemers in de sporen van de antropoloog. Ze leren de basisregels kennen die het onderzoek van cultuurobjecten tot een echt wetenschappelijk onderzoek maken. Enkele authentieke objecten uit de etnografische collectie van de Universiteit Gent leveren het onderzoeksmateriaal. Ze tonen ons hoe de Senufo uit Ivoorkust in de vorige eeuw de menselijke figuur uitbeeldden. We vragen ons af wat dat ons leert over de Senufo en wat het ons leert over onszelf. De workshop duurt ongeveer een uur en wordt begeleid door cultuurwetenschappers.

Workshop start om 11 uur (inschrijven: )

- Medische instrumenten door de eeuwen heen

In het oude dominicanenklooster Het Pand is onder meer het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde gevestigd. Dat bevat een collectie medische instrumenten die toelaat een beeld te vormen van de medische zorg doorheen de tijden. Leden van de Palfynstichting, allen beoefenaren van medische beroepen, zullen beschikbaar zijn om de verhalen toe te lichten achter deze instrumenten en de realiteit van de geneeskunde in de dagen voor de moderne pijnstilling en kennis van bacteriën levendig toe te lichten.
    Doorheen de dag zijn ook korte videovoorstellingen voorzien die de algemene geschiedenis van de geneeskunde in vogelperspectief zullen evoceren.

Doorlopend van 10 tot 18 uur vrij bezoek aan de tentoonstelling met uitleg door de leden van de Palfynstichting
  • Plantentuin (Ledeganckstraat 25, 9000 Gent):

- Geleide wandelingen: Zorg voor (bedreigde) planten

De plantentuin, een veilig toevluchtsoord. Ontdek hier hoe wij een bijdrage leveren aan het behoud van soorten, maak kennis met enkele van deze ‘zorgkinderen’.

Start rondleidingen om 10 uur, 11.30 uur, 13.30 uur, 15 uur aan de luifel. De rondleidingen duren telkens 1 uur.

- Tentoonstelling + geleide wandeling: De Collectie Dierkunde pakt in.

Van juni 2016 tot september 2018 is het GUM-Collectie Dierkunde gesloten wegens renovatiewerken in het gebouw. Omdat de collectie nergens naartoe kan, moesten alle vijftigduizend objecten ter plaatse ingepakt en beschermd worden tegen alle gevaren van de komende werken. Een fotoreportage en een unieke 'spooky' kijk ter plaatse geven een beeld van hoe dit herculeswerk aangepakt werd.

De tentoonstelling is doorlopend te bezoeken in het Palmarium. Tussen 11 en 16 uur vertrekt er elk uur een rondleiding (duur: 1 uur).

- Workshop: Hoe verzorg ik mijn kamerplant?

Hoe meer tijd we binnenskamers doorbrengen, des te belangrijker wordt het om planten in de leefomgeving te introduceren. Kamerplanten hebben een vermeende positieve invloed op de (geestelijke) gezondheid. Heb je echter geen groene vingers en zit je bij het zorgen voor een plant met je handen in het haar? Tijdens deze workshop verneem je tips en tricks om je kamerplant in optimale gezondheid te houden. Wil je graag weten welke beestjes je plant belagen? Breng deze dan gerust mee.

De workshop vindt plaats in het Palmarium en start om 14 uur.

- Workshop voor kinderen van 8 tot 11 jaar: In de watten gelegd - hoe raakt je zelfgemaakt cadeau veilig bij mama en papa?

Kom en maak zelf een cadeautje voor mama en papa. Maar hoe geraakt dit kostbare ding veilig tot bij hen? Hoe zorg je dat het niet breekt of scheurt? Leer het veilig inpakken, zodat het zeker niet kapot gaat onderweg.

De workshop vindt plaats in het Palmarium en start om 11 uur en om 15 uur (duur: 1 uur)

Maximaal 2 x 20 deelnemers.

Inschrijving verplicht:

- Workshop: Zorgen voor morgen? Digitale hygiëne voor beginners.

Heb jij ook zo'n massa leuke foto's die je niet meer print? In deze workshop geven we je tips & tricks hoe je vat kan krijgen op je digitale huishouding. We gaan praktisch aan de slag en dompelen jullie onder in de basisprincipes van de digitale hygiëne. We laten jullie ook kennismaken met enkele cleaningtools waar we meteen gebruik van zullen maken.

De workshop vindt plaats in lokaal 0.29 in het Ledeganckcomplex (ingang via de Plantentuin) en start om 10 uur (duur: 2 uur). Voor deze workshop is reservatie verplicht. Breng je eigen laptop mee.

Maximaal aantal deelnemers: 20

Inschrijven verplicht: