UGent op Film Fest Gent

(07-10-2016) Wetenschap op het filmfestival? Dat kan! De UGent en Film Fest Gent slaan dit jaar de handen in elkaar en bieden een uniek, verdiepend programma aan op de 43e editie van het festival, van 11 tot 21 oktober 2016.

Film Fest UGent colleges

Professoren ruilen hun auditorium in voor de cinemazaal in de Film Fest UGent Colleges, waar ze een film tonen en lesgeven over thema’s die aansluiten bij hun vakgebied. Op het programma staan frisse colleges over Nordic Cinema, Japan, filmesthetiek, en wereldpolitiek. We starten telkens met een korte inleiding, waarna de film getoond wordt. Daarna volgt een nabespreking met Q&A. Wie daarna nog wil napraten, kan dat in het festivalcafé. Studenten die de colleges moeten volgen, mogen gratis binnen, maar iedereen is welkom!

 

The emperor in August (Masato Harada, 2015)

 • Professor Christian Uhl (vakgroep Talen en Culturen) gaat in op de betekenis van de keizer in Japan en focust daarbij op modern Japan. Vandaaruit licht hij verder de historische en culturele context van het verhaal toe.
 • Op maandag 17 oktober om 9u30 in Kinepolis Gent.
 • Iedereen welkom! Studenten die dit vak volgen, mogen gratis binnen. Er is korting voor UGent personeelsleden en jongeren. Tickets en info: www.filmfestival.be

 

Austerlitz (Sergei Loznitsa, 2016)

 • AusterlitzProfessor Daniël Biltereyst (vakgroep Communicatiewetenschappen) licht deze film toe in het kader van het vak 'Ontwikkeling en Esthetiek van de Film'. Dit vak biedt, naast een introductie op de geschiedenis van het filmmedium, een kritische reflectie op hedendaagse audiovisuele beeldtaal.
 • Op dinsdag 18 oktober om 9u30 in Kinepolis Gent.
 • Iedereen welkom! Studenten die dit vak volgen, mogen gratis binnen. Er is korting voor UGent personeelsleden en jongeren. Tickets en info: www.filmfestival.be

 

A serious game (Pernilla August , 2016)

 • A Serious GameProfessor Sophie Wennerscheid (vakgroep Letterkunde) en professor Daan Vandenhaute (vakgroep Vertalen, tolken, en communicatie) gaan kort in op de betekenis van Hjalmar Soderberg in de Zweedse literatuurgeschiedenis. Daarnaast bespreken ze de belangrijkste inhoudelijke en vormelijke kenmerken van de roman 'Den allvarsamma leken' (Het ernstige spel) en besteden ze aandacht aan hoe 'A serious game' die literaire tekst in beeldtaal heeft omgezet.
 • Op woensdag 19 oktober om 9u30 in Kinepolis Gent.
 • Iedereen welkom! Studenten die dit vak volgen, mogen gratis binnen. Er is korting voor UGent personeelsleden en jongeren. Tickets en info: www.filmfestival.be

 

Shadow world (Johan Grimonprez, 2016)Shadow World

 • Professor Christel Stalpaert (vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen). exploreert samen met de makers van de film Johan Grimonprez en Andrew Feinstein, film historicus Thomas Elsaesser en schrijver Ludo De Brabander de wapenhandel, de wereldpolitiek en de grenzen van documentaire narratie.
 • Aansluitend lunch en symposium ‘If you don’t let us dream, we won’t let you sleep’ over wapenhandel, globale politiek, en de grenzen van documentaire narratie in Vooruit. Bekijk de flyer.
 • Op donderdag 20 oktober om 10u in Kinepolis Gent.
 • Iedereen welkom! Studenten die dit vak volgen, mogen gratis binnen. Er is korting voor UGent personeelsleden en jongeren. Tickets en info: www.filmfestival.be

Wetenschapscafé

Hollywood redt de wereld! Wetenschap in rampenfilmsHollywoor redt de wereld! Wetenschap in rampenfilms

 • Speciale editie van Wetenschapscafé Gent waarin professor Niko Verhoest (vakgroep Bos- en Waterbeheer) en dr. Jan Baetens (vakgroep Wiskundige Modellering, Statistiek en Bio-informatica) elk vanuit hun expertise op een toegankelijke wijze licht laten schijnen op de waarheidsgetrouwheid van rampenfilms. De sprekers zullen ter illustratie ‘The Wave’ aanhalen, een Noorse film van Roar Uthaug die wordt vertoond in de Nordic Cinema-sectie. Moderator van dienst is Simon Demeulemeester (Knack.be).
 • Op dinsdagavond 18 oktober om 19u30 in de Vooruit
 • Gratis toegang, iedereen welkom! Meer info op www.wetenschapscafe.be 
 • Wil je als voorbereiding naar 'The Wave' gaan kijken? Tickets en info: www.filmfestival.be

Dr Film: Or How I Learned To Love The PhotonDr Film

 • Hoe wordt beeld vastgelegd en bewaard? Wat is kleur en waarom werden zo lang alleen zwart-witfilms gemaakt? Wat is de impact van digitalisering en wat is het verschil met een 35mm-film? Dr. Film: or how I learned to love the photon is een introductie in de interne keuken van cinema en wetenschap. Filmproducent Peter De Maegd en theoretisch fysicus Karel Van Acoleyen (vakgroep Fysica en Sterrenkunde) delen een passie voor wetenschap en film. Samen zullen ze in deze toegankelijke lezing het traject van het foton – het elementair lichtdeeltje dat leidt tot de fantastische ervaring die film is – volgen en toelichten. Met sterke personages, kleurrijke anekdotes en unieke filmfragmenten uit de Belgische cinema brengen de twee experts hun verhaal.
 • Op woensdagavond 19 oktober om 18u in Kinepolis Gent.
 • Tickets en info: www.filmfestival.be

Ondertiteling door UGent

De samenwerking tussen het Filmfestival en de huidige vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie dateert van 1988. Elk jaar ondertitelen studenten in teams van twee een aantal films die (nog) niet in het Nederlandse taalgebied verdeeld worden en waarvoor (nog) geen Nederlandse ondertitels beschikbaar zijn. In het kader van hun stage projecteren de studenten de ondertitels ook live tijdens de voorstellingen. Tijdens deze 43e editie van Film Fest Gent zorgen de studenten voor de ondertiteling bij 11 films, waaronder: The emperor in august, A serious game, Fai bei sogni ,Soy nero, Sunset song, Born to be blue, Creepy, Scarred hearts, The ornithologist, Hermia and Helena.

OFFoffoffoff.be expositie in het technicum


Art Cinema OFFoff vzw is een vertoningsplek, -netwerk en reflectieplatform voor audiovisuele kunst en filmkunst van vroeger en nu. STILL MOVING, een prachtige expositie van diafilms tijdens Film Fest, met werk van Dennis Oppenheim, Basim Magdy, Floris Vanhoof, Tamar Guimaraes, Alexandra Navratil en Josef Dabernig. De expo is een bijzondere ervaring. Een interessante pattern met verschillende vormen van narratie en non-narratie, visuele sensibiliteit, tactiliteit, ... kortom een plezier om te bekijken en zeer inspirerend.

 

 • UGent Technicum nog tot 21 oktober, telkens van 19u tot 22u30
 • Gratis voor medewerkers en studenten van UGent.
 • Meer info op www.offoff.be

 

Urgent.fm


Radiozender Urgent.fm zal verslag uitbrengen vanop het filmfestival, met sfeervolle reportages en interviews.