Taiwan en de UGent: unieke kijk op een veranderende wereldorde

(29-09-2016) Op economisch en op politiek vlak wordt de éénentwintigste eeuw gekenmerkt door een wijziging in de bestaande wereldorde. Het belang van de Aziatische landen groeit ten nadele van het traditionele ‘Westen’.

Door zijn geo-politieke positie speelt Taiwan een zeer belangrijke rol in deze veranderingen.

Leerstoel Taiwan

De oprichting van een ‘Taiwan Chair’ aan de Universiteit Gent is belangrijk om de economische en politieke wijzigingen in Oost-Azië én hun impact op Europa beter te begrijpen. Verschillende wetenschappelijke disciplines werken daarvoor, op vlak van onderwijs en onderzoek, samen.

De ‘Taiwan Chair’ aan de UGent wordt voor een beginperiode van vijf academiejaren (2016-2021) ingericht. Dat gebeurt samen met de Universiteit van Groningen en de Universiteit Göttingen. Voor de UGent focust de leerstoel zich op de relatie tussen Europa en Oost-Azië. De cursus is onderdeel van de opleiding EU studies, Oosterse talen en culturen, en economie. Voor het academiejaar 2016-2017 is Dr. Li-Wen Liao als gastprofessor geselecteerd. De lessen starten op donderdag 29 september 2016 aan de UGent.

Taiwan Spotlight Poject

De band tussen de verschillende universiteiten in Taiwan en de UGent wordt elk jaar sterker. In november, vorig jaar ging de UGent in op de uitnodiging om Taiwan te bezoeken. De rector en haar delegatie brachten toen een bezoek aan Academia Sinica, National Taiwan University, National Chengchi University, National Cheng Kung University, National Sun Yat-sen University en National Pingtung University of Science and Technology. In mei 2016 brachten delegaties van deze 5 bovenvermelde Taiwanese universiteiten een bezoek aan onze universiteit.

Naast de leerstoel organiseert de UGent dit najaar dan ook 5 activiteiten die de relatie met Taiwan extra in de kijker plaatsen:

• Tentoonstelling: Taiwanese Kunst, woensdag 5 oktober 2016 “Expo Spotlight – Landscapes of Heart and Mind”

Welkom op de officiële opening van de tentoonstelling over Taiwanese kunst aan de UGent. 8 Taiwanese artiesten stellen hun werk tentoon. 10 dagen lang in de inkomhal van het rectoraat.  Officiële opening  op woensdag 5 oktober, 18 uur. Oud rectoraat, Sint Pietersnieuwstraat 25, 9000 Gent.

• Seminarie over literatuur: Focus op de Moderne Taiwanese Literatuur, woensdag 5 oktober 2016

Welkom op de Blandijnberg, room 150.018 vanaf 13 uur

• Film- en documentaireavond Taiwan, 19 oktober 2016

Welkom vanaf 18 uur in filmzaal ‘De Paddenhoek’, Paddenhoek 3, 9000 Gent.

• Discussieavond: jongeren uit Europa & jongeren uit Taiwan, 8 november 2016

Welkom bij EIAS – European Institute for Asian Studies, Wetstraat 26, 1000 Brussel vanaf 16 uur

• Muziekspektakel uit Taiwan, 16 november 2016

Welkom in Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent: registratie vanaf 18 uur