Odysseaprijs voor Jolien De Paepe

(22-03-2017) Op 7 maart 2017 ontving doctoraatsstudent Jolien De Paepe (vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie) de Odysseaprijs voor waterrecyclage in de ruimte.

De Odisseaprijs bekroont onderzoek in verband met ruimtevaart in de brede zin van het woord van laatstejaarsstudenten aan een Belgische universiteit of hogeschool.

Jolien De Paepe won deze prijs voor haar studie 'Water recycling in Space: from urine to hygienic water', over de optimalisatie van de recyclage van vloeistoffen aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.

"We willen hierbij tot 90% van de urine van astronauten gebruiken voor sanitaire doeleinden", aldus de laureate. Aan de prijs is een beurs van 8.000 euro verbonden van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo). De prijs maakt het mogelijk voor de laureaat een stage in een bedrijf of in een ruimtevaartinstelling te volbrengen.