Open Monumentendag: bezoek de Aula, Het Pand en Campus Brugge

(05-09-2017) Op Open Monumentendag op zondag 10 september 2017 kan je Het Pand en de Aula vrij bezoeken. Ook Campus Brugge, waar de UGent partner is in UNU-CRIS, neemt deel aan de Open Monumentendagen.

Aula Academica

Naar aanleiding van de installatie van een universiteit in de stad – geopend in 1817 - besliste het Gents stadsbestuur dat er een 'Paleis van de Universiteit' gebouwd moest worden, passend in een bredere stadsvernieuwing die men plande. Architect Louis Roelandt bedacht een neoclassicistisch bouwwerk met Grieks ogend voorportaal, ruim peristilium en rotondezaal met cassettenplafond. In 1826 werd het gebouw geopend, en tot op vandaag blijft het dé plaats bij uitstek voor officiële plechtigheden, eredoctoraten, proclamaties e.d. van de UGent.

Op Open Monumentendag kan je de Aula vrij bezoeken. Onder meer de gerenoveerde ceremoniezaal en het Peristilium met de meridiaanlijn zijn zeker een bezoekje waard!

• Aula Academica, Voldersstraat 9, Gent
  • Openingsuren: van 10 tot 18 uur

Het Pand

Het Pand is een voormalig dominicanenklooster gelegen in het hart van de Gentse binnenstad. Sinds 1963 is het in bezit van de Universiteit Gent, die in het gebouw o.a. enkele musea heeft ondergebracht. Het hele gebouw is beschermd als monument.

De volgende rondleidingen staan op het programma:

• Om 11 uur, 13.30 uur en 15.30 uur: archeologische objecten uit het Middellandse Zeegebied (Egypte, Griekenland, Etrurië, Rome, Spaanse Bronstijd) en de objecten opgegraven door de UGent in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen (Prehistorie, Gallo-Romeins en Merovingisch).
  • Om 11.30 uur, 14 uur en 15 uur: 2 rondleidingen door de collectie Etnografische Verzamelingen:
    • Een initiatie in de rurale Congolese cultuur aan de hand van 10 voorwerpen (door Griot Shitenge)
    • Een introductie in Europalia Indonesië

• Het Pand, Onderbergen 1, Gent
  • Openingsuren: van 11 tot 17 uur
10 september is ook Dag van de architectuur: de Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur (Jozef Plateaustraat 22, Gent) is open voor een vrij bezoek tussen 10 en 18 uur. Meer info: http://www.architectuur.ugent.be/2017/08/dag-van-de-architectuur-10-september-2017/

Rondleidingen op Campus Brugge

Ook Campus Brugge, waar de UGent partner is in UNU-CRIS, neemt deel aan de Open Monumentendagen. De kerk en een deel van de pandgang van het Grootseminarie zullen opengesteld worden voor het publiek op 9 september (van 14 tot 18 uur) en 10 september (van 10 tot 18 uur). In totaal zullen vier Nederlandstalige gidsen ter beschikking staan. Op het einde van het parcours wordt ook stilgestaan bij wie de huidige bewoners van het Grootseminarie zijn: naast de president, het personeel, professoren en priesterkandidaten, eigen aan een Grootseminarie, wordt ook kort de Universiteit van de Verenigde Naties belicht.

Meer info via http://www.erfgoedcelbrugge.be/nl/open-monumentendag-brugge-2017/overzicht/1

Ook Parklife vindt plaats op zondag 10 september. De UGent sponsort dit gratis outdoorfestival in het Parkbos Gent. Welkom!