Opening academiejaar luidt '200 jaar UGent' in

(23-09-2016) Bij de opening van het nieuwe academiejaar op vrijdag 23 september 2016 luidt de UGent officieel haar jubileumjaar in.

Bekijk hier de foto's van de openingsplechtigheid.

Fier op haar rijke geschiedenis en bewust van haar maatschappelijke rol wordt '200 jaar UGent' een jaar van terugblikken maar vooral van vooruitkijken. Welke universiteit wil de UGent in de toekomst zijn: dat vormt de rode draad doorheen het vieringjaar.

Op 9 oktober 1817 stichtte de Nederlandse koning Willem I officieel de universiteit in de Troonzaal van het Gentse stadhuis. Wat begon als een kleinschalige universiteit met 4 faculteiten, 16 professoren en 190 studenten is uitgegroeid tot een toonaangevende onderwijs- en onderzoeksinstelling waar jaarlijks meer dan 40.000 studenten van een kritische zin gescherpt worden en waar wetenschappers grensverleggend fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek verrichten. Ook zijn inmiddels de universiteit en de stad onlosmakelijk met elkaar verbonden en verweven: wie 'UGent' zegt, zegt 'Gent', en omgekeerd.

"We staan vandaag voor een symbolisch scharniermoment", zegt rector Anne De Paepe. "Naast een trotse terugblik op onze geschiedenis is het vooral de vraag naar onze maatschappelijke rol die we ons de komende maanden zullen stellen. Welke universiteit wil de UGent in de toekomst zijn?"

Tijdens de opening van het academiejaar op 23 september 2016 zal het goed gevulde programma van '200 jaar UGent' bekend worden gemaakt. Zo zijn er doorheen het jaar een vijftiental ankerevenementen en zullen events zoals Dies Natalis ingekleurd worden door '200 jaar UGent'.

Ook in alle toespraken bij de opening van het academiejaar vormt '200 jaar UGent' de centrale boodschap. De key visual 'UGent 20.0, een geschiedenis vol toekomst', met een opmerkelijke knipoog naar 'de nieuwe UGent', zal op 23 september ook voor het eerst aan het publiek getoond worden. Ook zal tijdens de academische zitting voor het eerst de nieuwe corporate film van de UGent vertoond worden en wordt de nieuwe huisstijl officieel gelanceerd.

Animatiefilm '200 jaar UGent'

Nieuwe corporate film van de UGent

Van deze corporate film komt binnenkort ook een Nederlandse versie uit. Ook zal er in de loop van de komende weken, naast deze corporate film, een (Nederlandse en Engelse) imagofilm uitgebracht worden.

Animatiefilm nieuwe huisstijl

Lees meer artikels over: