14 UGent-disciplines in top 100 van wereldwijde ranking

(08-03-2017) In de QS World University Rankings by Subject bezet de Universiteit Gent voor vier van de 46 gerangschikte disciplines een plaats in de top 50.

Het gaat om Diergeneeskunde (20), Psychologie (34), Sportwetenschappen (41) en Land- en Bosbouw (46). Tien andere disciplines staan in de top 100.

Anders dan de algemene QS World University Ranking geeft de Ranking by Subject de positie weer voor welbepaalde disciplines. Voor deze zevende editie van de Rankings by Subject werden wereldwijd 4.438 universiteiten geëvalueerd, waarvan er uiteindelijk 1.117 werden gerangschikt.

In 36 van de 46 disciplines die in de Ranking by Subject van 2017 voorkomen, neemt de UGent een solide plaats in tussen de beste onderzoeksinstellingen.

Diergeneeskunde staat net als vorig jaar op plaats 20. Psychologie gaat een paar plaatsen achteruit maar behoudt een mooie 34ste plaats. Sportwetenschappen werd dit jaar als nieuwe discipline in de ranking opgenomen. De UGent neemt hier met plaats 41 direct een prominente positie in. Land- en Bosbouw staat dit jaar terug in de top 50 (plaats 46).

Een aantal vaste waarden, in vergelijking met voorgaande jaargangen, wisten hun plaats in de top 100 (niet-gespecifieerde positie van 51 tot en met 100) te bestendigen: Archeologie, Rechten, Geografie, Geschiedenis, Biologische Wetenschappen, Milieuwetenschappen, Farmacie en Farmacologie, Verpleegkunde en Conflict- en Ontwikkelingsstudies. Daarnaast weet de UGent ook voor één nieuwe discipline, Anatomie en Fysiologie, een positie in de top 100 te bemachtigen

Methodologie

De methodologie van deze Ranking combineert een analyse van de QS Global Employer and Academic Surveys en bibliometrische data van Elsevier's Scopus database. Scopus heeft een zeer uitgebreide database bestaande uit meer dan 55 miljoen publicaties en citaties, breed vertegenwoordigd over verschillende vakgebieden. Uiteraard meten rankings slechts enkele facetten van de prestaties van een universiteit en is er in elke ranking discussie over de gehanteerde methodologie en representativiteit. Toch is de QS ranking de eerste wereldwijde ranking die van de IREG (International Observatory on Academic Ranking and Excellence) een kwaliteitslabel kreeg.

De UGent in Azië

Aangezien deze ranking vooral in Azië een zeer sterke voet aan de grond heeft kunnen deze resultaten de positie van de UGent in Azië, en de uitbouw van de UGent-campus in Korea in het bijzonder, verder faciliteren.

Annik Leyman

Directie Onderzoeksaangelegenheden