Gentse sportwetenschappers zijn wereldtop

(19-12-2016) De sportwetenschappers van de UGent behalen in de nieuwe Academic Ranking of World Universities de negende plaats binnen de discipline Sport Sciences.

Dit is opmerkelijk want het is de eerste keer dat een vak- of onderzoeksgroep van de Universiteit Gent op een wereldwijde ranking een top-10-plaats bekleedt.

De Academic Ranking of World Universities, beter bekend als de Shanghai Ranking, vergeleek de wetenschappelijke excellentie van de sportwetenschappelijke afdelingen van meer dan 400 universiteiten, en rangschikte de beste 300 daarvan op hun website. De score is gebaseerd op de onderzoeksoutput van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, en de doorslaggevende criteria zijn daarin onder meer het aantal toppublicaties, het aantal citaties en de mate van internationale samenwerking. De UGent doet het overigens uitstekend in de Shanghai ranking, met in 2016 een 62e plaats voor de ganse instelling.

Dat de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen in deze ranking zo hoog scoort, bevestigt de internationale faam van deze onderzoeksgroep, die deel uitmaakt van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. De onderzoekers zijn actief op diverse thema’s zoals bijvoorbeeld het promoten van een actieve levensstijl, het optimaliseren van training voor topsportprestaties en het ontwikkelen van innovaties voor het opsporen van sportief talent bij kinderen. De valorisatie van het onderzoek wordt aangestuurd door het IOF-consortium Victoris. Het team is gehuisvest in de gloednieuwe laboratoria aan de Watersportbaan, het Sport Science Laboratory – Jacques Rogge, dat een jaar geleden plechtig werd ingehuldigd en als internationaal toonaangevend wordt beschouwd voor wetenschappelijk onderzoek naar de menselijke beweging en sport.