Belgisch studententeam 'MUN Society' kroont zich tot wereldkampioen studentendiplomatie in Canada

(27-03-2017) Het Belgische studententeam MUN Society Belgium met studenten uit de KULeuven, UGent, UCLouvain, UNamur en ULB heeft zijn officieuze titel van wereldkampioen in de diplomatie verlengd in de Canadese stad Montreal.

Het interuniversitaire team won de “Best Large Delegation award” op de Harvard WorldMUN, een simulatie van de Verenigde Naties georganiseerd door de prestigieuze Amerikaanse universiteit van Harvard.

Harvard University organiseert deze jaarlijkse Model United Nations (of ‘MUN’) conferentie volgens de procedure die ook in de Verenigde Naties gehanteerd wordt, en als “Olympische Spelen onder de MUNs” beschreven wordt. Dit jaar bracht de conferentie meer dan 2400 studenten uit 115 landen samen in Montréal, Canada om te debatteren over actuele wereldproblemen. Onder de andere deelnemende universiteiten waren Yale University, London School of Economics en Paris Sorbonne.

“"Harvard WorldMUN is een unieke belevenis in veel opzichten. Overdag debatteer, speech en onderhandel je intensief over verschillende onderwerpen en ’s avonds maak je plezier met studenten van alle uithoeken van de wereld. In het Human Rights Committee nam ik de rol op van een Franse diplomaat en onderhandelde ik met China, Rusland en Kenia over de ongelijkheid in het onderwijs. De week in Canada was een fantastische, leerrijke en enorm intense ervaring.” – Morgane Janssens, studente burgerlijk ingenieur aan de UGent

Een week lang kruipen de deelnemers in de huid van een diplomaat en verdedigen ze de belangen van het land dat hen werd toegewezen. De studenten worden zo uitgedaagd om zich tijdens de onderhandelingen in te leven in de posities van andere landen.

Het Belgisch team vertegenwoordigde dit jaar Frankrijk in 11 verschillende organen van de Verenigde Naties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie en de Vluchtelingenorganisatie. Ze bespraken actuele wereldproblemen zoals de bescherming van UNESCO-werelderfgoed, de farmaceutische industrie en de spanningen in Oekraïne.

MUN Society Belgium

MUN Society Belgium brengt getalenteerde studenten van alle Belgische universiteiten samen en bereidt hen voor op deze uitdaging. Verschillende experten leren hen de kunst van het debatteren, onderhandelen en spreken voor het publiek, vaardigheden die van groot belang zijn tijdens de conferentie. Deze ervaring biedt de studenten de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en bereidt hen voor op een succesvolle en waardevolle carrière.

Het is de zesde keer op tien deelnames dat het Belgisch team, bestaande uit studenten van de verschillende universiteiten van het land, de begeerde trofee naar huis bracht, de tweede opeenvolgende keer.

In vorige jaren vond de conferentie plaats in Singapore, Puebla (Mexico), Genève (Zwitserland), Seoul (Zuid-Korea), Sharm-el-Sheikh (Egypte), Taipei (Taiwan) en Rome (Italië). In 2014 organiseerde de MUN Society de conferentie in Brussel.  Het team wordt gesponsord door o.a. McKinsey & Company, Allen & Overy en Total.

Lees meer artikels over: