Koning Filip woont jubileumconcert 200 jaar Universiteit Gent en Université de Liège bij

(09-05-2017) Op dinsdag 16 mei 2017 woont Zijne Majesteit de Koning een concert bij ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Universiteit Gent en Université Liège.

350 muzikanten en koorleden op één podium

Twee universiteiten die in 2017 allebei exact 200 jaar oud zijn: dat vraagt om een bijzonder concert.  Het Gents Universitair Koor, Gents Universitair Symfonisch Orkest, Gents Universitair Harmonie Orkest en Continuo (personeels- en alumniorkest) zetten samen met de Luikse universitaire ensembles de schouders onder een prestigieus jubileumconcert. De titel, Uni Ducenti, verwijst zowel naar de eenheid die tussen de verschillende ensembles wordt gecreëerd als naar het 200-jarig bestaan van de twee instellingen. Het concert zal maar liefst 350 muzikanten en koorleden op het podium van de Henry Le Boeufzaal samenbrengen.

Het gevarieerd programma start met de ‘Akademische Festouverture’ van Brahms, een symbolische ode aan het studentenleven. Vervolgens volgen ‘Sleep’ van Eric Withacre en  ‘Meridian’ van Ola Gjeilo , een heel bijzonder werk met een moderne groove en een hoog energiegehalte. Vervolgens is het de beurt aan de strijkers voor een XL-uitvoering van ‘Andante Festivo’ van Jean Sibelius. Het sluitstuk van de avond vormt een nieuwe creatie voor koor en groot orkest van Wim Henderickx, componist in residentie van de Konink­lijke Filharmonie van Vlaanderen. Om een surround-effect te creëren, zullen de 350 muzikanten en koorleden zich tussen het publiek begeven. Zo vormen ze samen een klankinstallatie voor een uitzonderlijke muzikale ervaring.

Lees meer artikels over: