200 jaar UGent: wandelen door de geschiedenis van de UGent

(24-02-2017) Met haar 200 jaar is onze universiteit een grande dame met een rijke geschiedenis. Naar aanleiding van dit jubileum zetten professor Eugeen Roegiest (Gandante) en de Gentse Gidsen rondleidingen op touw die het verleden tastbaar maken.

Op stap met Gandante

Voor '200 jaar UGent' biedt professor Eugeen Roegiest een wandeling aan via de gidsenvereniging Gandante: “Ik heb een rondleiding uitgedokterd over de roots van de UGent. Het is geen toeval dat Gent een van de eerste Vlaamse steden met een universiteit was. Van Pand tot Baudelo, een wandeling met als rode draad boeken, bibliotheken en kenniscentra, legt uit hoe dat kwam.”

Intussen bereidt professor Roegiest ook al een vervolg voor: een rondleiding met de focus op moderne bibliotheken, zoals De Krook.

• Wat? Stadswandeling ‘Van Pand tot Baudelo’
  • Voor wie? Groepen van 20 à 25 deelnemers (vanaf 16 jaar)
  • Wanneer? 18 maart, van 10.30 tot 12.30 uur
  • Prijs? 7 euro per persoon.
  • Inschrijven: info@gandante.be
  • Meer info: www.gandante.be

7 routes met de Gentse Gidsen

Ook de Gentse Gidsen kon de 200e verjaardag van de UGent niet zomaar laten voorbijgaan. In totaal werkten ze 7 routes uit, waarvan sommige je rondleiden in gebouwen die normaal gezien gesloten blijven voor het grote publiek.

• Wat? Themawandelingen van telkens 2 uur
  • Voor wie? Groepen van max. 25 deelnemers (vanaf 16 jaar)
  • Prijs? 80 euro
  • Inschrijven: www.gentsegidsen.be

Overzicht wandelroutes

• Durven, denken, doen
    Sinds haar ontstaan in 1817 liet de universiteit heel wat sporen na in Gent. Je komt onder meer voorbij de (resten van de) eerste vier faculteitsgebouwen: het pakhuis op de Korenmarkt (Geneeskunde), het jezuïetenklooster (Letteren en Wijsbegeerte), de Baudelobibliotheek (Rechten) en de Sint-Elooiskapel (Wetenschappen en Anatomie).
  • Pioniers, proffen en politici
    Onder de alumni van de UGent bevinden zich luisterrijke figuren die hun stempel drukten op de stad. Sommigen ervan werden geëerd met straatnamen of beelden. Je hoort verhalen over Emile Braun, Jan Frans Willems, Maurice Maeterlinck, Hippolyte Metdepenningen en vele anderen.
  • De kracht van kennis: beelden, boeken, gebouwen
    Stap mee vanaf het Ufo tot aan de Jozef Plateaustraat en bewonder onderweg onder meer de muurschildering op het economiegebouw, die figuren als Adam Smith, Milton Friedman en John Keynes afbeeldt. Als toetje krijg je het verhaal van Jozef Plateau, de professor natuurkunde die aan de basis lag van de cinematografie.
  • Helende kennis: meersen, microben, medicijnen
    In de 13e eeuw schonk gravin Johanna de Bijlokemeersen om er een hospitaal te stichten. Toen de studenten geneeskunde hier kwamen oefenen, werd het ziekenhuis uitgebreid door Adolphe Pauli. Het architecturale concept zou model staan voor de bouw van andere ziekenhuizen in heel Europa.
  • Roelandt met recht en rede
    Als stadsarchitect bepaalde Lodewijk Roelandt grotendeels het gezicht van Gent. De wandeling neemt je mee naar de Aula, een ontwerp van zijn hand, met aansluitend de Emile Braunschool. Niet te missen zijn de indrukwekkende fresco’s en de rotonde met prachtige koepel in de Aula, en de 17de-eeuwse binnenplaats in de Braunschool.
  • Wereldwijdse wetenschappen
    Kom alles te weten over de evolutie van de wetenschappen via een rondleiding in het Technicum, waar de geest van wetenschappers als Leo Baekeland en Gustaaf Magnel — pionier op het vlak van betononderzoek — rondwaart. Je bezoekt ook het voormalige lab van Magnel waar je nog de enorme machines kunt bewonderen.
  • Over koten, kroegen en katers
    Stappend van het Gravensteen via de Kuiperskaai, het studentenkwartier van weleer, tot aan de Overpoort hoor je verhalen over het leven van ‘les monsieurs’, zoals eerste studenten werden genoemd. Onderweg proef je zelf ook van het studentenleven in een van de vele studentencafés.
Lees meer artikels over: