Universiteiten van Gent en Luik vieren hun 200e verjaardag met spannende Corsica - North Sea Challenge voor Vlaamse en Waalse leerlingen

(09-03-2017) De universiteiten van Gent en Luik vieren samen hun 200e verjaardag met de spannende wetenschapswedstrijd voor leerlingen van het vijfde jaar secundair onderwijs. Zij strijden voor een wetenschappelijk verblijf in Corsica of Oostende.

Een unicum! Leerlingen uit beide landsdelen kruisen de degens inzake hun wetenschappelijke kennis (wiskunde, fysica, chemie, biologie en aardrijkskunde) en hun kennis over 200 jaar wetenschappelijk onderzoek aan beide instellingen aan de hand van een leesportfolio. Dertig deelnemende teams proberen één van de twee bijzondere prijzen weg te kapen.

De teams (15 scholen per regio) van telkens tien leerlingen worden per regio tegenover elkaar gerangschikt. De eerste twee teams van elke regio winnen een prijs. De Nederlands- en Franstalige winnaars vertrekken samen voor enkele dagen naar mariene onderzoeksstations in Calvi (Corsica) of Oostende, begeleid door hun leerkrachten en een team onderzoekers van de Universiteit Gent en Universiteit van Luik, voor een uitzonderlijk verblijf vol wetenschappelijke ontdekkingen.

Praktisch

Eind december 2016 hebben 15 scholen van elke regio zich ingeschreven en hun teams van 10 leerlingen afgevaardigd. Vervolgens ontvingen ze studiemateriaal ter voorbereiding op de  wedstrijd die plaatsvindt op 11 maart 2017 om 14.30 uur in de Université de Liège, Campus Sart Tilman. Het studiemateriaal biedt een breed overzicht aan Belgische wetenschappelijke ontdekkingen die tot op heden van cruciaal belang zijn voor wetenschappelijk onderzoek wereldwijd.
De pers is vriendelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Link naar de leesportfolio in het Nederlands.
Link naar de leesportfolio in het Frans.

200 jaar UGent

In 2017 viert de Universiteit Gent haar 200e verjaardag, onder de vlag ‘UGent 20.0: een geschiedenis vol toekomst’. We blikken niet enkel terug op onze rijke geschiedenis, maar kijken vooral vooruit en stellen ons de vraag welke rol we als universiteit in de toekomst willen spelen. 2017 is hét uitgelezen moment om die vooruitblik vorm te geven. Naast de Corsica-North Sea challenge organiseert de UGent in dit feestjaar nog talrijke andere activiteiten, met maatschappelijke impact als rode draad. Meer info op de website.

Universiteit Gent en coördinator Nederlandstalige luik van de wedstrijd:
Thibaud Mascart, onderzoeksgroep mariene biologie
T 09 264 85 16 – M 0474 38 52 20

Universiteit van Luik en coördinator Franstalige luik van de wedstrijd:
Julie Louis, service de Communication

Lees meer artikels over: