UGent opnieuw beste Belgische universiteit volgens Academic Ranking of World Universities

foto Christophe Vander Eecken (vergrote weergave)

foto Christophe Vander Eecken

(15-08-2017) Met een 69e plaats bestendigt de UGent haar positie als beste Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities, beter bekend als de Shanghai ranking.

Zoals voorgaande jaren scoort de Universiteit Gent vooral sterk dankzij wetenschappers die heel vaak door anderen geciteerd worden. Ook het aantal wetenschappelijke publicaties, de hoge productiviteit ten opzichte van het aantal academische medewerkers en het aantal publicaties in de toptijdschriften Nature en Science zorgen mee voor goede resultaten.

Met deze rankingspositie bevindt de UGent zich in de buurt van Europese topinstellingen zoals de universiteiten van Groningen, Genève, Uppsala, Aarhus en Oslo. De ranking van de 500 beste universiteiten wordt traditioneel aangevoerd door de Amerikaanse instellingen Harvard University, Stanford en Berkeley, en het Britse Cambridge.

Sedert 2003 stelt de Chinese Shanghai Jiaotong Universiteit jaarlijks een Academic Ranking of World Universities (ARWU) op. In deze ranking worden dit jaar 1.300 hogeronderwijsinstellingen met elkaar vergeleken. Criteria zijn onder meer het aantal Nobelprijzen dat door alumni en professoren gewonnen wordt, het aantal toppublicaties en het aantal veel geciteerde onderzoekers.
In 2010 kwam de UGent als eerste Belgische universiteit de top-100 binnen van de Shanghai ranking, toen op plaats 90.

Website Academic Ranking of World Universities - ranking 2017

Website UGent: over rankings van universiteiten

Rankings van universiteiten

Stephanie Lenoir