Zomerproject Universiteit Gent: Biotech, tattoos, robots, videokunst en anatomisch tekenen voor Gentse kinderen

(08-07-2016) Vandaag trapt de UGent Utopia af: een proeftuin met kunst en wetenschap voor kinderen, een zomerproject van de Universiteit Gent dat kinderen (6 tot 12 jaar), wetenschappers én kunstenaars wil samenbrengen.

In een mobiel laboratorium boordevol wetenschappelijk en artistiek materiaal maken kinderen uit de Gentse volksbuurten op een laagdrempelige manier kennis met ‘het schone’ van kunst en wetenschap. Een hele zomer lang kunnen kinderen gratis en zonder inschrijven meedoen.

Mobiele kunst- en wetenschapsateliers

De cel Wetenschapscommunicatie van de UGent ging op zoek naar gepassioneerde wetenschappers en eigenzinnige kunstenaars om tijdens de maanden juli en augustus rond te toeren met een mobiel atelier. Bedoeling is dat kinderen er wetenschap ervaren door mee te doen aan meer dan 15 verschillende experimenten over bv. elektriciteit, stevige constructies en chemie.

Kunstenaars zoals tatoeëerster Liesbeth de Stercke, videokunstenares Elke De Sutter en anatomisch tekenaar Sven Bellanger hebben een aparte manier om de wereld rondom zich te observeren. Ook biotechnologe Katrijn Vannerum en geoloog Johan De Grave zoeken dagelijks naar antwoorden op vragen die hen bezighouden.

Tijdens Utopia maken beide figuren de kinderen warm voor verschillende disciplines en laten ze hen kennismaken met verschillende onderzoeksmethoden en –technieken.

Creatieve ontwikkeling

Enkele afsluitende woorden van de promotor van het Utopia-project em. prof. Christian Burvenich: “De realisatie van een proeftuin voor kinderen om te genieten van de schoonheid die de wereld hen te bieden heeft, zal ongetwijfeld bijdragen tot hun creatieve ontwikkeling en interesse voor kunst en wetenschap!”

Deze zomer zijn op deze locaties te vinden:

• vrijdag 8 juli - Kinderplaneet (Kiekenstraat 4bis)
  • maandag 11 juli - Dracuna (Dracenastraat 8a)
  • dinsdag 12 juli - De Bonte Was (Wasstraat 29)
  • woensdag 13 juli - Het Lousbergs (Tarbotstraat 61/c)
  • vrijdag 15 juli - Bernadette (Sint-Bernadettestraat 258
  • donderdag 4 augustus - Londenplein (Bombaystraat 1)
  • vrijdag 5 augustus - Plein achter de appartementsblokken van de Scandinaviëstraat
  • vrijdag 12 augustus - Zonder-Naampark (Zonder-Naamstraat)
  • zaterdag 13 augustus - Wijkfeesten Brugse Poort (Kettingstraat)
  • woensdag 17 augustus - Heldenplein Malem (Heldenplein)
  • vrijdag 19 augustus - Tolhuispark (ingang tegenover Tolhuislaan 80)