Ingenieurs maken kunstmatig rif voor kunsttentoonstelling Manmade

Studenten en medewerkers van de vakgroep Bouwkundige Constructies bouwden een kunstmatig rif n.a.v. tentoonstelling Manmade (Raversyde, 11/6 - 2/10/2016) (vergrote weergave)

(10-06-2016) In het kader van het kunstproject Manmade (van 11 juni tot 2 oktober in Raversijde - Oostende) hebben medewerkers van de vakgroep Bouwkundige Constructies samen met kunstenaar Nicolas Floc’h een kunstmatig rif gebouwd.

Kunstmatige riffen lokken dieren

Vanaf 2010 begon Nicolas Floc’h een onderzoek naar wat hij ‘structures productives’ noemt, door de mens geconstrueerde artificiële riffen. Deze riffen bevinden zich tientallen meters onder het wateroppervlak en zijn bedoeld om dieren aan te trekken en de biodiversiteit in stand te houden.
Deze riffen zijn overal ter wereld geïntroduceerd, maar ze worden vooral in Japan op industriële schaal gemaakt. Daar bouwen ze er echte onderwatersteden mee langs de kusten. Verschillende vormen, grootten en dieptes trekken er verschillende vissoorten aan. Op die manier ontstaat een volledig marien ecosysteem waarin duurzame visserij mogelijk wordt. In de video Structure productive, recif artificiel - 23m duikt Nicolas Floc’h door een groot artificieel rif langs de Japanse kust.

De studie van bestaande riffen heeft Nicolas Floc’h veel geleerd over onderwaterarchitectuur en de
biologische functie ervan. Hij ontwerpt ze nu ook zelf. Voor het Oostendse rif heeft hij een aantal bewoonbare volumes ontwikkeld die aangepast zijn aan de biotoop van de Noordzee. Deze sculptuur/riffen vormen samen de eerste elementen van een modulair systeem dat de kunstenaar in samenwerking met prof. Veerle Boel verder ontwikkelt. Om het rif te bouwen werd beton gegoten in een textielmal. (afbeelding toevoegen)

Het project werd getrokken door Nicolas Floc'h (kunstenaar), prof. Veerle Boel (Onderzoeksgroep Schoonmeersen, UGent) en Architect Piet Machtelinckx. Voor de realisatie van de sculpturen werden zij bijgestaan door 8 studenten Industrieel Ingenieur Bouwkunde (UGent), dr.ir. Jeroen Dils en ir. Jonas Vermander van de spin-off 'Dils&Mander', het Laboratorium Magnel voor Betononderzoek, Bonar Technical Fabrics (geotextiel), Hertel (stellingbouw) en NV Schoonacker (transport).

Manmade: hedendaagse kunst over de relatie tussen mens en aarde

Hoewel de moderne mens nog piepjong is, in vergelijking met de lange geschiedenis van onze planeet, is ze er al in geslaagd een grote impact te hebben op de geologische ontwikkeling van de aarde.
De kunstenaars op MANMADE kijken verder dan de louter tastbare erfenis die de mens achterlaat en werpen filosofische en antropologische vragen op over de interactie tussen de mens en deze planeet.
De kunstwerken brengen het bijzonder complexe karakter van deze wisselwerking in beeld.

Met werk van Ackroyd & Harvey (UK), Ant Farm (US), Brandon Ballengée (US), Leo Copers (BE), Cosco (BE), Luc Deleu (BE), Wim Delvoye (BE), Mark Dion (US), Simon Faithfull (UK), Nicolas Floc’h (FR), Frans Gentils (BE), HeHe (DE, UK), Rune Peitersen (DK), Allan Sekula & Noël Burch (US), Tuur Van Balen & Revital Cohen (BE, IL) en Maarten Vanden Eynde (BE).

Praktisch

Manmade, van 11 juni tot 2 oktober 2016 in Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende.

Op 9 juni geeft UGent-professor Colin Janssen een lezing: Plastic vervuiling in de Noordzee
Onze zeeën, en dus ook onze ‘eigen’ Noordzee, zijn aan het ‘plastificeren’. Naast de verontrustende hoeveelheden groot en zichtbaar plastic vonden de wetenschappers, zowel in strandzand, op slikken, in de zeebodems als in de waterkolom, toenemende hoeveelheden microscopisch kleine deeltjes kunststof. Deze kleine plastic deeltjes komen in plankton terecht en uiteindelijk in onze voedselketen.
Colin Janssen is professor aan de Universiteit van Gent en licht het onderzoek toe van het Laboratorium voor Milieutoxicologie en Aquatische Ecologie.
Locatie: Bezoekerscentrum De Nachtegaal, Olmendreef 2, 8660 De Panne
Meer informatie: nachtegaal@west-vlaanderen.be of (+32) 058 42 21 51
Tijdstip: 19u30
Organisatie: Provincie West-Vlaanderen - Bezoekerscentrum De Nachtegaal
Kostprijs: Gratis
Taal: Nederlands

Op zondag 12 juni, vanaf 14u, duiken we het water in: Ligt de toekomst van visserij en biodiversiteit in de aanleg van artificiele riffen voor onze Belgische kust? Kunstenaar Nicolas Floc’h werkt al jaren rond dit thema. In samenwerking met UGent bouwde hij een nieuw rif voor de tentoonstelling MANMADE. Curator Tim Joye vertelt er meer over.
Locatie: Artist talks & films: Raversyde - Theaterzaal Atlantikwall
Tijdstip: 14u - 18u (films: 16u)
Organisatie: Raversyde / Provincie West-Vlaanderen i.s.m. Reaktor21 vzw
Kostprijs: Gratis mits aankoop geldig toegangsticket MANMADE