Migranten uit landen met grotere culturele afstand tot gastland zijn minder gezond

(07-04-2017) De afgelopen decennia stelden onderzoekers vast dat etnische minderheden minder gezond zijn. UGent-onderzoekers uit verschillende velden sloegen de handen in elkaar om de rol van culturele afstand in deze lagere gezondheid te bestuderen.

Resultaten

De bevindingen zijn duidelijk: personen die migreren naar een land dat qua cultuur ver van hun land van origine afstaat, houden er later een minder goede gezondheid op na. Doctorandus Jens Detollenaere: “Een beduidend hogere culturele afstand is in dezelfde mate geassocieerd met zelfgerapporteerde gezondheid als een drie jaar oudere leeftijd. De associatie tussen culturele afstand en gezondheid dooft evenwel uit: voor tweedegeneratiemigranten is er geen verband meer te vinden.”

Verklaring

Professor Stijn Baert: “Een mogelijke verklaring voor deze bevindingen is dat migranten die verder afstaan van de mainstream cultuur meer problemen ondervinden bij het zoeken naar gezondheidsgerelateerde informatie en minder makkelijk bereikt worden voor screeningscampagnes.” Ook problemen in de communicatie en het vertrouwen tussen arts en patiënt kunnen in deze spelen.

Beleidsrelevantie

Om de vaak lagere gezondheid van etnische minderheden aan te pakken, is het belangrijk de onderliggende mechanismen van deze lagere gezondheid te kennen. De onderzoeksresultaten hebben dus duidelijke beleidsrelevantie. Professor Sara Willems: “Ze maken opnieuw duidelijk dat de ene migrant de andere niet is. Zorgverleners dienen dan ook de multifacettaire identiteit van hulpbehoevenden voortdurend in acht te nemen en op een etnosensitieve en diversiteitsgevoelige manier opgeleid te worden.” Verder onderstrepen de onderzoeksresultaten de nood om gerichte informatiecampagnes op te zetten omtrent gezondheid en screening voor migranten die zich verder van de mainstream cultuur bevinden.

Methode

De onderzoekers combineerden data omtrent de gezondheid van 3.841 migranten in 27 Europese landen (op basis van de in 2012 en 2013 afgenomen European Social Survey) en een index omtrent de culturele afstand tussen deze en andere landen (in termen van voorkeuren en overtuigingen inzake onder andere werk, religie, moraal en nationale identiteit). In de analyse werd middels een multilevel-regressiemodel gecontroleerd voor zaken die kunnen samenhangen met culturele afstand en gezondheid (zoals gender, opleidingsniveau, leeftijd en geografische afstand). Daar echter ook nog andere factoren kunnen samenhangen met beide kenmerken, dient gesproken te worden over een “associatie” en kan geen oorzakelijke gevolgtrekking gebeuren.

Info

Lees hier het Engelstalige onderzoeksartikel dat werd gepubliceerd in het vakblad European Journal of Health Economics.

Drs. Jens Detollenaere
Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg