Reuzenaronskelk in Plantentuin bloeit

(10-05-2017) In de Plantentuin van de UGent staan enkele volwassen exemplaren van de beroemde reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum). Eén van deze planten bloeit nu. In dit feestjaar van de Universiteit Gent kreeg de plant de voornaam van de rector, 'Anne'.

De Plantentuin van de Universiteit Gent is sinds 1902 ingericht aan de rand van het Citadelpark. Op een oppervlakte van 2,75 ha, waarvan 4.000 m² serres, zijn maar liefst 10.000 plantensoorten samengebracht. In de tropische kas staat reuzenaronskelk 'Anne', die de afgelopen week een groeispurt doorgemaakt heeft. De plant is  246 cm groot en is daarmee het grootste exemplaar ooit in België.

Over de reuzenaronskelk

De reuzenaronskelk werd opgekweekt uit vruchten die rechtstreeks vanuit Sumatra (Indonesië) werden opgestuurd. Uit de knol van deze regenwoudbewoner komt na elke rustperiode één nieuw blad of één bloeikolf tevoorschijn. De bloeikolf heeft ongeveer 1 maand nodig om volledig te ontwikkelen.  Op de kolf zitten kleine bloemen, omgeven door een groot schutblad.

Praktisch

Je vindt Anne in de tropische kas van de Plantentuin, maar kan de bloei ook via livestream volgen.
De ingang van de Plantentuin bevindt zich op de hoek van de K.L. Ledeganckstraat en de E. Clauslaan, 9000 Gent.
De Plantentuin is elke dag gratis toegankelijk. Tijdens werkdagen kun je er terecht van 9 tot 16.30 u; op zaterdag, zon- en feestdagen van 9 tot 12 u.
Op woensdag 10 en donderdag 11 mei 2017 blijft de Plantentuin uitzonderlijk open tot 20.30 uur.

Stephanie Lenoir
Persdienst UGent