UGent huldigt Olympische atleten en stelt topsporters voor

(14-11-2016) Op woensdag 16 november informeert de UGent haar topsporters over de faciliteiten die universiteit hen biedt. Diezelfde avond worden ook de Olympische atleten die aan de UGent stude(e)r(d)en, in de bloemetjes gezet.

Tijdens de jaarlijkse infoavond voor UGent-topsporters worden UGent-studenten die hun studies combineren met topsport, uitgebreid op de hoogte gebracht van de faciliteiten die de UGent ter beschikking stelt om deze zware combinatie mogelijk te maken.

De cijfers achter de atleten

Tot op vandaag werden kende de UGent voor academiejaar 2016-2017 241 topsportstatuten toe. Die topsporters zijn actief in 37 verschillende sporttakken. De best vertegenwoordigde sporttakken zijn voetbal (50 studenten), atletiek (35) en wielrennen (18). Meer dan de helft van de topsporters presteert op internationaal niveau (28% Europees en 25% mondiaal).
42% van de UGent-topsporters studeert aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Binnen deze faculteit vinden we traditiegetrouw de meeste topsporters binnen de opleidingen Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (45) en Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen (31).
Bijna de helft (47%) van de UGent-topsporters volgt aan de UGent een geïndividualiseerd traject.

Hulde aan de Olympische atleten

Op 16 november huldigt de universiteit ook de UGent'ers die deelgenomen hebben aan de Olympische Spelen in Rio.
Jolien D’hoore, bachelor in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, won daar brons in het omnium baanwielrennen. Ze brengt woensdag ook haar medaille mee.
Laura Waem (gymnaste en studente Bio-ingenieurswetenschappen), Tom Goegebuer (gewichtheffer en alumnus van de faculteit Wetenschappen 1996-1997) en Sven Decaestecker (paralympisch zwemmer en alumnus van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen 2008-2009) zullen ook aanwezig zijn op de huldiging.
Evi Van Acker (4de plaats zeilen laser radial en alumna Bio-ingenieurwetenschappen 2014-2015) en Axelle Dauwens (400m horden en alumna van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen) kunnen jammer genoeg niet aanwezig zijn wegens sportieve verplichtingen.

Naast de UGent-Olympiërs van Rio2016 huldigen we ook alumna Hanna Mariën (bachelor faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen in 2009) die na de dopingschorsing van het Russische team op de 4x100m in Peking 2008 nu toch de gouden medaille toegekend kreeg.

Voor elk van onze UGent-Olympiërs werd een uniek kunstwerk gemaakt door graffiti-artiest Steve Locatelli.

Praktisch

Woensdag 16 november 2016 om 19.00 uur in de gebouwen van de GUSB, Watersportlaan 3, 9000 Gent.Info

Prof. Matthieu Lenoir
Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen,