UGent houdt in september opnieuw verkiezingen met aangepast kiesreglement

(16-08-2017) Aan de Universiteit Gent worden in september opnieuw rector- en vicerectorverkiezingen gehouden. De raad van bestuur heeft het kiesreglement aangepast.

Timing

De kandidaturen voor de beide mandaten kunnen worden ingediend van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 25 augustus 2017, telkens tussen 9 en 12 uur op het secretariaat van de verkiezingscommissie. De kandidaturen worden op vrijdag 25 augustus bekendgemaakt via de officiële communicatiekanalen van de UGent.

De derde cyclus van de verkiezing beslaat maximaal drie stemrondes:

• De eerste stemronde gaat van start op maandag 18 september 2017 om 8 uur en eindigt op dinsdag 19 september om 8 uur.
  • Indien niemand een tweederdemeerderheid behaalt, wordt een tweede stemronde georganiseerd van donderdag 21 september 2017 om 8 uur tot vrijdag 22 september 2017 om 8 uur.
  • Een derde ronde kan, indien nodig, plaatsvinden van maandag 25 september 2017 om 8 uur tot dinsdag 26 september 2017 om 8 uur.

De principes in het aangepaste kiesreglement

• De verkiezingscyclus kan maximum drie stemrondes omvatten
  • Wanneer meer dan twee duo’s kandidaat zijn, wordt de gewogen tweederdemeerderheid behouden in de eerste stemronde. Enkel de twee duo’s die het meeste stemmen behalen, gaan naar de tweede stemronde. In de tweede stemronde geldt opnieuw een gewogen tweederdemeerderheid; vanaf de derde stemronde wordt dit een gewone (helft plus één) gewogen meerderheid.
  • Indien twee duo’s zich kandidaat stellen dan wordt de gewogen tweederdemeerderheid behouden in de eerste stemronde en wordt naar een gewone gewogen meerderheid overgeschakeld in de tweede ronde.
  • Wanneer zich 1 duo kandidaat stelt, geldt de eis van de gewogen tweederdemeerderheid in de te behalen stemmen ook enkel in de eerste stemronde. Vanaf de tweede stemronde wordt dit een gewone (helft plus één) gewogen meerderheid. De kiezer kiest voor of tegen het duo.

Bepaalde regels uit het huidige kiesreglement blijven behouden bij de volgende verkiezingen, zijnde:

• De kandidaten komen opnieuw op als duo
  • Er moet een genderevenwicht zijn: als de rector een man is, moet de vicerector een vrouw zijn, en omgekeerd.
  • Elke categorie binnen het kiespubliek vertegenwoordigt een bepaalde weging van het aantal uitgebrachte stemmen. Zo wegen de ZAP-stemmen voor 67% door, de studentenstemmen voor 16% en de AAP-stemmen en de ATP-stemmen elk voor 8,5%.

Tine Dezeure
Persdienst UGent