Studienamiddag 'Studeren voor ingenieur aan de UGent'

Wanneer
01-02-2017 van 12:45 tot 17:00
Waar
Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Contact
Sylvie.Peeters@UGent.be
Website
https://webapps.ugent.be/eventManager/events/studienamiddagingenieur
Voeg toe aan agenda

Deze studienamiddag licht de ingenieursopleidingen aan de UGent toe: burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect, bio-ingenieur en industrieel ingenieur.

Voor wie?

  • Leerkrachten wiskunde en wetenschappen, 3e graad ASO/TSO
  • Studiekeuzebegeleiders
  • CLB-medewerkers

Inschrijven

Op het einde van de namiddag ontvangen de deelnemers een attest van deelname.

Programma

  • 12u45: Onthaal met broodjes
  • 13u30: De verschillende ingenieursprofielen aan de UGent
  • 14u15: Module 1: keuze*
  • 15u: Pauze
  • 15u30: Module 2: keuze*
  • 16u15: Netwerkreceptie
  • 17u: Einde

* Keuze uit volgende sessies:

1. Wetenschappen, technologie en ontwerpen in de ingenieursopleidingen

Welke voorkennis hebben uw leerlingen nodig van de vakken fysica, chemie, biologie? Welke competenties zijn hierbij van belang? En wat is vereist om te kunnen slagen voor de ontwerpvakken?

We splitsen op in groepen per vak (fysica, chemie, biologie, ontwerpen), zodat u al uw vragen hierover kan richten aan de betrokken professoren en studiebegeleiders.

2. Wiskunde in de ingenieursopleidingen

Welke begincompetenties wiskunde hebben uw leerlingen nodig om een ingenieursopleiding te starten? Aan de hand van bestaande examenvragen spitten we dit verder uit. Zo ziet u concrete invullingen van de wiskunde in de diverse ingenieursopleidingen. 

U maakt kennis met ons oefenplatform voor wiskunde, USolv-IT. Tot slot behandelen we enkele vragen van de ijkingstoets wiskunde die leerlingen voor de start van een opleiding tot burgerlijk ingenieur(-architect) en industrieel ingenieur maken om hun voorkennis wiskunde te bepalen. 

3. Studiekeuzeproces: de UGent zet leerlingen op weg

Welke activiteiten en initiatieven organiseren we doorheen het schooljaar om leerlingen te begeleiden bij hun studiekeuze, en waarom op deze manier?

Open lessen, try-outs, SID-in-beurzen, infodagen en infosessies, zomercursussen, workshops en nog veel meer: ontdek wat uw leerlingen op welk moment in het schooljaar kan helpen. Daarbij besteden we ook aandacht aan extra inspanningen om ook leerlingen uit kansengroepen te benaderen.

4. Werk- en evaluatievormen binnen de opleidingen

De tijd waarin les volgen zoveel betekende als neerzitten en luisteren, is ook aan de universiteit voorbij. We bekijken enkele voorbeelden van activerende werkvormen die toegepast worden in de ingenieursopleidingen.

Daarnaast gaan we in op verschillende evaluatievormen die gebruikt worden binnen onze opleidingen. Hoe zit het systeem met studiepunten in elkaar? Welke aanpak is succesvol bij het afleggen van multiplechoice-examens? In deze sessie ontdekt u aan welke werk- en evaluatievormen uw leerlingen zich kunnen verwachten in onze opleidingen.
 

5. Studiebegeleiding en studietrajectbegeleiding aan onze faculteiten

Hoe streng is de UGent? Hoe helpen we onze studenten bij de start van hun opleiding op pad? En wat als het toch niet goed gaat?

We lichten het aanbod aan studiebegeleiding toe, zoals één-op-één-sessies waarbij de studenten samen met de studiebegeleider theorie diepgaand behandelen en extra oefeningen maken.

We bespreken hoe we de studenten helpen bij hun studievoortgang, zoals met vragen over bijzondere contracten, statuten en trajecten, heroriëntering, de combinatie van studies en werk, het leerkrediet enzovoort.