Workshop 'Transitie UGent DeLuxe - Naar toekomstscenario's'

Voor wie
Studenten, Medewerkers, Alumni, Journalisten, Bedrijven, Leerkracht secundair
Wanneer
26-04-2017 van 20:00 tot 22:00
Waar
Kunstencentrum Vooruit - Balzaal, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, Duurzaamheidskantoor, UGent1010 en Kunstencentrum Vooruit
Contact
thomas.block@ugent.be
Website
http://www.cdo.ugent.be
Voeg toe aan agenda

In 2017 viert de Universiteit Gent haar 200ste verjaardag. Dit symbolisch scharnierpunt vormt een uitgelezen moment om te reflecteren over de rol van onze universiteit bij het streven naar een duurzame samenleving. Een kritische 21e eeuwse universiteit geeft idealiter het voorbeeld in de eigen bedrijfsvoering, maar hoe en in welke mate moeten universiteiten sociaal onrechtvaardige en ecologische onduurzame systemen bevragen in het eigen onderzoek? Hoe zit het met de maatschappelijke relevantie van de kennis die UGent en andere universiteiten produceren? En hoe en in welke mate moeten we studenten opleiden die creatief met onzekerheid en duurzaamheidscontroverses kunnen omgaan en die verantwoordelijkheid opnemen voor globale duurzaamheidsuitdagingen? Spelen universiteiten voldoende in op belangrijke duurzaamheidsuitdagingen (bv. SDG’s)? Dat soort vragen krijgen een selecte, maar erg diverse groep van sprekers voorgeschoteld op meerdere woensdagavonden tussen midden maart en eind april 2017. Met dit gratis initiatief willen we niet alleen Gentse studenten bereiken, maar ook andere geïnteresseerden.

Deze vierde en laatste sessie laat de deelnemers zelf aan het woord (in kleinere groepen) over tal van duurzaamheidsthema's gaande van mobiliteit over consumeren tot sociale ongelijkheid. Zo zal de avond starten: “Welkom allemaal. Toen u daarnet de zaal inkwam, was u eigenlijk 2037 binnengestapt, midden in de zogenaamde nog jonge Stakeholderraad van de Universiteit Gent. UGent laat zich immers inspireren door alle betrokken, gaande van eigen personeelsleden over studenten tot burgers van de stad Gent. Vandaag moeten we enkele cruciale knopen doorhakken, we willen duidelijke uitspraken over enkele belangrijke kwesties [...] Waar moeten we komende decennia met UGent naartoe? Dat is uw opdracht vandaag: voor alle onderwerpen die op tafel liggen moeten we voorstellen doen aan de RvB, dat kan gaan van gefundeerde kritieken over nieuwe visies tot concrete acties [...]”.

Programma:
• Welkom en korte introductie door prof. dr. Thomas Block en dr. Erik Paredis, Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (Universiteit Gent)
• Toelichting over Transitie UGent door Riet Van de Velde, milieucoördinator van de Universiteit Gent en drijvende kracht achter de denktank ‘Transitie UGent’
• Transitie UGent DeLuxe: discussietafels
• Slotgesprek met vice-rector Freddy Mortier (Universiteit Gent)

Deze sessie is gratis, maar inschrijven verplicht: www.CDO.UGent.be