Infosessie 'Kraks @ De Krook: Fake news? Bekijken we het nieuws kritisch genoeg?'

Voor wie
studenten, medewerkers, alumni, journalisten
Wanneer
21-03-2017 van 19:30 tot 21:30
Waar
De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Gent – imec – Bibliotheek De Krook
Contact
kraks@ugent.be
Website
http://www.ugent.be/dekrook
Voeg toe aan agenda

Publieksavonden rond cultuur, media, ondernemerschap, educatie en innovatie door UGent, imec en Bibliotheek De Krook

Kraks @ De Krook: Fake news? Bekijken we het nieuws kritisch genoeg?                                          

Hoe wordt nieuws samengesteld en welke impact kan dit hebben op ons wereldbeeld? Ontdek het op deze avond waar verschillende onderzoekers en mensen uit de praktijk hun inzichten komen verschaffen.

4 lezingen

Bronnen en betrouwbaarheid: prof. Sarah Van Leuven & Rebeca De Dobbelaer

We gaan er doorgaans van uit dat alles wat in het nieuws verschijnt door journalisten gecontroleerd en geschreven is, maar in de praktijk hebben ook bronnen en adverteerders vaak een belangrijke impact op de inhoud van het nieuws. Tijdens deze lezing kijken we met een kritische bril naar het nieuws, en geven we een aantal tips om de betrouwbaarheid van bronnen en nieuws te kunnen inschatten.

Nieuws in de praktijk: Jan Walraven studeerde af als master journalistiek en master internationale politiek aan de universiteit van Gent. Sinds april 2015 schrijft hij voor Apache. Eerder in 2015 bracht hij als freelancer verslag uit van de Israëlische verkiezingen en in 2014 werkte hij als reporter in de Palestijnse gebieden. Hij komt op deze publieksavond vanuit de praktijk iets vertellen over hoe nieuws geselecteerd en samengesteld wordt.

Algowat? Joyce Stroobant & prof. Erik Mannens

Algoritmes bepalen wat jij online op je bord krijgt, ze zijn heel bepalend voor de informatie die jij te zien krijgt. Dus ook voor nieuws. We gaan steeds vaker online, en daar kunnen we een zoekmachine zoals Google gebruiken om actief op zoek te gaan naar nieuws. Maar, we kunnen ook toevallig nieuws tegenkomen, bijvoorbeeld op onze facebooktijdlijn. Zo'n algoritme is heel slim en weet op basis van je surfgedrag wat jij leuk vindt en wat niet, waar je woont en wie je vrienden zijn. Nieuws wordt op die manier voor ons voorgeselecteerd, ook al denken we dat we uitkijken op ‘de wereld’. Het gevolg daarvan is dat we in een soort van persoonlijke informatie-bubbel terechtkomen. Zo kunnen bepaalde gebeurtenissen die niet door je vrienden worden gedeeld of geliket, gewoon helemaal niet tot bij jou komen!

Ver van ons bed, ver van zorgen? Prof. Stijn Joye en Eline Huiberts

Onze nieuwsmedia worden vaak omschreven als het venster op de wereld, maar in hun berichtgeving over rampen en buitenlands lijden lijkt er vaak een dik gordijn voor het befaamde venster te hangen. Waarom worden bepaalde rampen immers wel en andere niet geselecteerd? Is het ene mensenleven meer waard dan het andere? En wat gaat er door ons heen als we slecht nieuws krijgen? Hoe denken we er zelf eigenlijk over als dat gebeurt op een verre plaats? Voelen we ons betrokken? Worden we emotioneel geraakt als we menselijk leed zien op exotische verre plaatsen? Of net niet? Horen we iets te moeten doen voor de mensen die zo ver weg wonen? Morele vragen waar we vaak geen antwoord op kunnen of willen geven, maar waar we wel over moeten blijven nadenken.

Schrijf je in via http://ugent.congrezzo.nl/kraks-de-krook

Vind meer events van: