Imprinted Micro- and Nanophotonic Sensors

Promovendus/a
Nuria Teigell Beneitez
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Curriculum
Master of Science in Photonics and Laser Technologies, Universidad de Santiago de Compostela, Spanje, 2012
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: fotonica
Taal proefschrift
en
Vertaling titel
Imprinted Micro- and Nanophotonic Sensors
Promotor(en)
prof. Geert Van Steenberge, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen (EA06) - prof. Jeroen Missinne, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen (EA06)
Examencommissie
voorzitter prof. Jan Van Campenhout (voormalig onderwijsdirecteur) - prof. Francis Berghmans (Vrije Universiteit Brussel) - dr. ir. Arjen Boersma (TNO, Eindhoven, the Netherlands) - prof. Nicolas Le Thomas (EA05) - dr. ir. Geert Luyckx (EA10) - prof. Jeroen Missinne (EA06) - prof. Geert Van Steenberge (EA06) - prof. Jan Vanfleteren (EA06)

Korte beschrijving

Dit eindwerk behandelt het ontwikkelen van kostenefficiënte optische sensoren in polymeren. De gebruikte techniek voor het maken van micro- en nano-structuren in polymeren is gebaseerd op kopieertechnieken. Deze zogenaamde soft-imprint-techniek op UV-uithardbare optische polymeren is een snelle, betrouwbare en kost-effectieve technologie. Hiervoor werden twee toepassingen beoogd: aan de ene kant een fysieke sensor die toelaat om de structurele integriteit van composietmaterialen te monitoren, en aan de andere kant een biosensor die toelaat om de aanwezigheid van een biomarker voor hartfalen te detecteren. Door het monitoren van composiet structuren met behulp van sensoren kan niet alleen de effectieve levensduur van de structuren verhogen, maar ook de impact op de mens en omgeving beperkt worden doordat er minder materiaal en energie moet verbruikt worden omdat de structuren niet langer preventief vervangen dienen te worden. Voor de biosensor werden structuren ontwikkeld om licht te koppelen in een point-of-care applicatie voor de detectie van een biomarker (cTnI) die in grotere concentratie aanwezig is in het bloed van de patiënt tijdens acuut hartfalen. In deze toepassing wordt de biomarker gebonden aan nanopartikels, en worden optisch nano-structuren gebruikt voor een uniforme belichting van de nanopartikels zodat deze met behulp van een camera kunnen geteld worden.

Praktisch

Wanneer
Woensdag 15 februari 2017, 16:30
Waar
auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 15, 9052 Zwijnaarde

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be