Interaction of Composites with Various Types of Embedded Sensors and Their Use for Cure and Fatigue Life Monitoring

Promovendus/a
Gabriele Chiesura
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Curriculum
Ingegneria Meccanica, Università degli studi di Padova, Italië, 2011
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek
Taal proefschrift
en
Vertaling titel
Interactie van composieten met verschillende types sensoren en het gebruik ervan voor opvolging van de uitharding tijdens de productie en de levensduur in vermoeiing
Promotor(en)
prof. Wim Van Paepegem, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde (EA11) - dr. ir. Geert Luyckx, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde (EA11)
Examencommissie
voorzitter prof. Luc Taerwe (prodecaan) - prof. Gerard Fernando (University of Birmingham, United Kingdom) - prof. Thomas Geernaert (Vrije Universiteit Brussel) - dr. ir. Nicolas Lammens (EA11) - dr. ir. Geert Luyckx (EA11) - prof. Jeroen Missinne (EA06) - prof. Wim Van Paepegem (EA11)

Korte beschrijving

Door het specifieke productieproces van composieten, zijnde de combinatie van hars en versterkingsvezels met een daaropvolgende uithardcyclus kunnen reeds hoge, vaak ongewenste, residuele spanningen ontstaan. In dit doctoraatsonderzoek werd voor het opvolgen van deze spanningen een in-situ meettechniek ontwikkeld. Voor het opmeten van de polymerisatiegraad werd voor elektrische sensoren gekozen op basis van capaciteiten, Interdigital capacitieve sensoren (IDS). In dit onderzoek werd een kosten-effectief IDS sensornetwerk (dikte 300 µε) met geïntegreerde temperatuursensoren ontwikkeld. Het sensornetwerk werd gebruikt in combinatie met een low-cost compacte uitlezingsunit. Optische sensoren werden daarnaast gekozen om geïntegreerd te worden in composieten, wegens hun relatief kleine omvang (d.w.z. 200 µε), hun immuniteit voor elektromagnetische velden en hun multiplexing vermogen. Om de rek tijdens productie en gebruik van composieten op te volgen werd gebruik gemaakt van Bragg sensorvezeltechnologie. Daarnaast werd geassisteerd in de ontwikkeling van Polymer Waveguide, op FBG gebaseerde folie sensoren voor rek- en temperatuurmetingen in composietlaminaten. Een "multi-sensor approach" zijnde een netwerk van FBGs, IDSs en thermokoppels werd ontwikkeld om het composietproductieproces op te volgen. De ingebedde FBGs werden nadien gebruikt in vermoeiingstesten. Als industriële component werd geopteerd voor de scharnierarm in het “droop nose” mechanisme van de A380.

Praktisch

Wanneer
Dinsdag 2 mei 2017, 17:00
Waar
Jozef Plateauzaal, Plateaustraat 22, 9000 Gent

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be