Beursmogelijkheden voor Vlaamse studenten

Studenten aan een Vlaamse universiteit of hogeschool kunnen een beurs aanvragen voor een stage of een scriptieverblijf in één van de 32 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Wat is een Reisbeurs?

Een reisbeurs van VLIR-UOS is een financiële vergoeding tussen de €800 en de €1000 voor studenten (EU-onderdanen) aan een Vlaamse universiteit of hogeschool om een individuele studiereis te maken naar een ontwikkelingsland. De studiereis maakt deel uit van een erkend opleidingsonderdeel, zoals een stage of een scriptie.

Met de reisbeurzen wil VLIR-UOS Vlaamse studenten de kans geven om terreinervaring op te doen in een ontwikkelingsland binnen een academische context, en hen op die manier bewustmaken van de ontwikkelingsproblematiek in een geglobaliseerde wereld.

Vooraf verplichte registratie via Oasis!

Alle studenten, ingeschreven aan de UGent, die in het kader van hun studies naar het buitenland (of naar de Franstalige Gemeenschap) gaan, dienen een uitwisselingsaanvraag aan te maken via de Oasis website.
Meer info over de aanvraagprocedure

Ik plan een reis in 2018, wanneer kan ik mijn aanvraag indienen?

De deadlines voor reizen in 2018 verschijnen hier van zodra gekend (najaar 2017). Voor reizen in 2017 kan je geen aanvraag meer indienen.

Opgelet:

 • minstens 1 maand van je verblijf moet in 2018 vallen
 • je kunt maar 1 keer indienen in hetzelfde referentiejaar
 • indienen moet altijd vóór vertrek

Alle informatie over de reisbeurzen (de procedure om een beurs aan te vragen, selectiecriteria, ontvankelijkheidsvoorwaarden enz.) verschijnen hier van zodra gekend. 

 

 • De UGent heeft een collectieve reisbijstandpolis afgesloten voor aan de UGent ingeschreven studenten die in het kader van universitaire activiteiten tijdelijk in het buitenland verblijven. Aanvullende verzekeringen zijn  aangewezen (burgerlijke aansprakelijkheid privé-leven, bagageverzekering en hospitalisatieverzekering)
  Meer info over de collectieve reisbijstandpolis van UGent vind je hier.
 • REIS WIJS !! Registreer je vóór vertrek op travellersonline.diplomatie.be.
  Hier verzamelt het ministerie van  Buitenlandse  zaken je verblijfsgegevens. In geval van crisis,  zoals bijvoorbeeld  een  natuurramp, aanslag  of  ongeval,kan  Buitenlandse  Zaken  met  deze  gegevens  sneller  in  contact  komen  met  de landgenoten ter plaatse en met hun familie, en nog beter hulp bieden.
 • www.kamiel.info - de paperassengids voor al jouw buitenlandplannen

Bereid je voor op je reis! (verplicht bij het aanvragen van een reisbeurs)

UGent biedt een aantal voorbereidingsmomenten aan die interessant kunnen zijn als je van plan bent naar het Zuiden te reizen. Eén ervan nl. "Naar het Zuiden' is verplicht te volgen als je een VLIR-UOS Reisbeurs wilt aanvragen. De sessies "Gezond op reis" en het "Pecha Kucha Café" zijn niet verplicht maar worden sterk aanbevolen.

Infosessies najaar 2016
Infosessies najaar 2016

 • Voorbereidingsdag "Naar het Zuiden" in samenwerking met UCOS (deelnemers krijgen een certificaat - VERPLICHT TE VOLGEN) 9u30-16u30 - verschillende data.
 • Gezond op reis in Afrika, Azië of Zuid-Amerika: najaar 2017
 • Pecha kucha café - ervaren studenten aan het woord die eerder naar het buitenland gingen ihkv hun opleiding: najaar 2017

 

Wil je zelf ook een tijdje naar het buitenland? Laat je nog meer inspireren door studenten die de stap al waagden:

Greep je net naast een VLIR-UOS Reisbeurs?

Ook de Vlaamse overheid kent generieke beurzen voor een uitwisseling buiten Europa toe aan studenten uit bachelor- of masteropleidingen. Het Generieke Beurzenprogramma is competitief: alleen studenten met de beste dossiers worden geselecteerd, en dit in de mate dat het budget dit toelaat.

 • De mobiliteit bedraagt minimum 1 maand (minimum 5 ECTS) en maximum 12 maanden.
 • De mobiliteit vangt aan vanaf 1 september 2017.
 • De uitwisseling heeft betrekking op studie, stage of onderzoek in het kader van een masterproef en dient gevalideerd te worden binnen de instelling.
 • De beurzen variëren van 650 euro per maand tot 850 euro per maand. Voor alle studenten wordt een bijkomende reisvergoeding voorzien.
 • De uitwisseling kan enkel naar bestemmingen buiten de EU.
Elke student die interesse heeft voor deze Generieke Beurzen neemt contact op met de Facultaire Commissie voor Internationalisering (FCI). De FCI bezorgt je alle richtlijnen en het aanvraagformulier. Een dossier is pas geldig met handtekening van de FCI.
Meer info:

Nog vragen?

Contacteer
Volg ons via Facebook: Ik ga naar het Zuiden!