Vorige edities Inspiratienamiddag Wetenschapscommunicatie

2016

Pecha Kucha's

    • Nicolas Bouteca (UGent, vakgroep Politieke Wetenschappen, @NicolasBouteca)
     Bekijk de presentatie

     Nicolas BoutecaNicolas Bouteca is professor aan de vakgroep Politieke Wetenschappen. Hij schrijft af en toe opiniestukken voor de kranten De Standaard, De Morgen en De Tijd en is ook wel eens te gast in politieke actuaprogramma's op radio en televisie. Daarnaast is hij ook fervent twitteraar; en vandaag doet hij zijn ervaringen uit de doeken: hoe overleef je in de (sociale) media?
      

    • Hetty Helsmoortel (UGent, vakgroep Pediatrie en genetica, @hHetty)
     Bekijk de presentatie

     Hetty HelsmoortelHetty is kankeronderzoekster aan de UGent, moleculair biologe, theaterliefhebster, huiswetenschapper bij De afspraak op Canvas, en wetenschapsvoorlichter pur sang die regelmatig opduikt op Radio 1 of in De Morgen. Na het winnen van zowel de Wetenschapsbattle als FameLab België in mei 2015 begon haar rollercoaster in de wetenschapscommunicatie. Of werd de basis al vroeger gelegd? Misschien wel toen ze tussen haar master en doctoraat twee jaar aan de toneelschool vertoefde? Hetty vertelt vandaag over de kracht van story telling om een breed publiek te laten smullen van wetenschap. Maar we hebben zo’n vermoeden dat ook dat verhaal nog alle kanten uit kan.
      

    • Lise Van der Haegen (UGent, vakgroep Experimentele psychologie, @lisevdhaegen)
     Bekijk de presentatie

     Lise Van der HaegenEnthousiaste onderzoekster die meewerkte aan de Kinderuniversiteit en het Curieuzeneuzevraagstaartenkabinet in de bibliotheek. Ze beantwoordt ook al je vragen rond het brein op www.ikhebeenvraag.be. Ze is ervan overtuigd dat je als druk bezette onderzoeker niet noodzakelijk een eigen dagprogramma op touw moet zetten om wetenschap te communiceren. Door de vele initiatieven van de UGent en vakspecifieke organisaties deel je je kennis waar en hoeveel je wil. Een lezing geven over de atypische taalorganisatie van het linkshandige brein, eenvoudig verwoorden hoeveel procent van onze hersenen we gebruiken of vrolijke hersencellen knutselen: wecom is boeiend, leerrijk én leuk!
      

    • Niek D'HondtNiek D'Hondt (ReaGent, @reagentorg)
     Bekijk de presentatie

     Nog een FameLab 2015 finalist! Niek is co-founder van ReaGent: een community-driven Doe-Het-Zelf-biolab waar iedereen die biowetenschappen wil ontdekken of onderzoeken welkom is. Vandaag vertelt hij over ReaGent en de nood waaruit het lab en de bijhorende filosofie is ontstaan.  

 

    • Tina De Gendt (Psychologies Magazine)
     Bekijk de presentatie

     Tina De GendtTina is freelance journalist en zelfstandig historica. In 2014 verscheen van haar 'Turkije aan de Leie. Kroniek van 50 jaar Turkse migratie', dat de basis vormde voor verschillende projecten rond migratiegeschiedenis (zoals het project 'Blijven Plakken' van het STAM en de tentoonstelling 'Straffe Gasten' in het MIAT). Behalve als historica is Tina actief als freelance journalist (De Morgen, Elle,…) en schrijft ze vast voor Psychologies. Daarnaast is Tina actief als spreekster en gids, schrijfster en creatieveling. Vandaag vertelt ze ons over de valkuilen en opportuniteiten die wetenschappers op hun pad vinden in contact met de pers. Ze geeft inzichten, advies en praktische tips voor onderzoekers die wel eens gebeld worden of willen worden.

 

    • Peter Bertels (Dwengo, Flanders DC, @pbertels)
     Bekijk de presentatiePeter Bertels


     Peter is gepassioneerd door innovatie en ondernemerschap. In 2009 richtte hij Dwengo vzw op om jongeren warm te maken voor techniek. Met de steun van Google RISE brak Dwengo wereldwijd door van Argentinië tot in India. Met Quruu won Peter in 2013 StartupWeekend Ghent. Bij Flanders DC leidt Peter het team Kennis & Tools dat vinger aan de pols houdt bij de ontwikkelingen rond de creatieve economie. Thema van zijn Pecha kucha: 'change the world na jouw phd'! 

2015

Pecha Kucha's

Twintig slides, die elk twintig seconden op het scherm blijven staan. Ready, set, go:

 • Johan Braeckman (UGent, vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap) Bekijk de presentatie
  Vol inspiratie teruggekeerd na zijn jaar onbetaald verlof: Johan Braeckman. Eén van Vlaanderens bekendste filosofen, maar ook getalenteerd spreker rond onderwerpen als de evolutietheorie, creationisme, pseudowetenschappen, bio-ethiek, wetenschap & religie, en kritisch denken. Hij komt jullie vandaag vertellen waarom populairwetenschappelijke communicatie zo belangrijk is.
 • Roeland Samson (UA, departement Bio-ingenieurswetenschappen) Bekijk de presentatie
  Antwerpen kende in de lente van 2014 een echte aardbeienhype: iedereen wilde een aardbeiplantje op zijn vensterbank. Roeland was initiatiefnemer en één van de bezielers van dit AIRbezen project, en maakte op basis van de hoeveelheid fijn stof op de plantjes een gedetailleerde kaart van de Antwerpse luchtkwaliteit. Altijd al meer willen weten over ‘Citizen Science’? He’s your man!
 • Stephanie Lenoir (UGent, afdeling Communicatie) Bekijk de presentatie
  Stephanie is onze pers-duizendpoot: ze schrijft persberichten, beantwoordt vragen van journalisten, en staat de pers te woord. Vandaag geeft ze jullie tips en tricks: hoe maak je jouw onderzoeksnieuws bekend? Waarbij kan de afdeling Communicatie helpen, en wat kan je zelf doen? Hoe begin je aan een persbericht en hoe bereid je een interview voor?
 • Caroline Vandenbussche (UGent Campus Kortrijk, vakgroep Industriële biologische wetenschappen) Bekijk de presentatie
  Caroline dompelt laatstejaars van het secundair onderwijs onder in haar workshop ‘Heavy metals in (grond)water’ en gaat in scholen langs met ‘Ing. on tour’. Vandaag vertelt deze experte in het organiseren van toffe, leerrijke  en interactieve workshops hoe ze dat allemaal klaarspeelt.
 • Ann Vervaeke & Lincy Van Twembeke (UGent, faculteit Letteren en Wijsbegeerte) Bekijk de presentatie
  Ann en Lincy organiseren webklassen voor studiekiezers: gemoduleerde lessenreeksen die opgebouwd zijn rond een bepaalde opleiding. Via een blended learning aanpak krijgen aankomende studenten een duidelijk beeld van wat een opleiding inhoudt en wat de eisen zijn van een universitaire studie. Bij interesse om ook zoiets te organiseren, ben je bij hen aan het juiste adres!
 • Tom Van de Wiele (UGent, vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie)
  Darmbacteriën zijn hip! Tom gaf in hier in 2013 een duo-lezing over op het wetenschapsfestival ‘waar of niet waar’ in de Gentse Vooruit, en zetelde in 2014 in ons Wetenschapscafé te Kortrijk. Waarom hij dat deed, hoe hij dit aanpakte, en wat hij er van leerde horen jullie hier!

FameLab

Tussen de tien Belgische FameLab finalisten zaten er maar liefst twee UGent'ers. Op de inspiratienamiddag doen zij hun presentatie nog eens over... in drie minuten:

 • Niek D'Hondt (HoGent & UGent)
  With equal fascination for both science and film, Niek likes telling stories about the wonders of research. As a biotechnological lab technician, he loves sharing the tools and techniques he uses every day, which allows him to investigate and uncover nature’s deepest secrets. Growing up in a bar, he has learned that every single person can be astonished by science, if one just finds a clear, but enchanting way to share it with them.
 • Hetty Helsmoortel (UGent, vakgroep Pediatrie en genetica)
  Hetty is a molecular biologist researching childhood leukemia at the University of Ghent. Ever since she was in high school, Hetty has been passionate about two completely different worlds: science and theatre. She is fascinated by bringing science back to the people in an appealing way. Hetty is on a lifelong journey of uniting her both passions in one brain.

2014

Pecha Kucha's

  • Ineke Imbo (@InekeImbo) en David De Wolf (@DavidDeWolf) (beiden Cel Wetenschapscommunicatie)powerpoint
  • Joris Thybaut (Vakgroep Chemische Proceskunde en Technische Chemie, @jthybaut) powerpoint
   Het levende bewijs dat ingenieurs ook expert kunnen zijn in het organiseren van toffe, leerrijke  en interactieve activiteiten voor kinderen en jongeren! Zijn workshop “Glaasje vol? Ga ermee rijden!” was een groot succes op Wetenschap in de Kijker 2012, Boetiek Techniek 2013, en is voor Wetenschap in de Kijker 2014 opnieuw volzet. Joris vertelt enthousiast hoe hij dat allemaal klaarspeelt.
  • Reinout Verbeke (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, @ReinoutVerbeke) powerpoint
   Was redacteur  bij EOS-magazine en is nu wetenschapscommunicator in het ‘dinomuseum’. Hij geeft een bloemlezing van goeie wetenschapsblogs, -artikelen, -apps , en -podcasts... en vertelt er meteen bij waaróm ze zo goed zijn. Ook voor tips en tricks rond populair wetenschappelijk schrijven ben je bij hem aan het juiste adres!
  • Francis wyffels (Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen, @fwyffels ) powerpoint
   Enthousiaste bezieler van Dwengo vzw, een organisatie die – mede dankzij een Google RISE award – jongeren en leerkrachten op weg helpt met elektronica en programmeren. In Vlaanderen  worden techniekclubs opgezet en is er de jaarlijkse UGent robotcompetitie, maar ook in India en Argentinië is Dwengo actief! Daarnaast onderzoekt Francis ook hoe je STE(A)M best aanpakt in het onderwijs.
  • Philippe Smet (Vakgroep Vaste-Stofwetenschappen, @pfsmet) powerpoint
   Krak in het eenvoudig uitleggen van moeilijke dingen. Op de Kinderuniversiteit ‘Licht’ zaten de kinderen op het puntje van hun stoel tijdens zijn hoorcollege over de eigenschappen van licht, en op het Wetenschapsfestival ‘Waar of niet waar’ wist hij een breed publiek te boeien met de geschiedenis ‘van gloeilamp tot LED’. Ook op de voorronde van Famelab schitterde Philippe. Met de hulp van een bijzonder Mariabeeldje illustreerde hij de werking van glow-in-the-dark en ging naar huis met de gouden medaille!
  • Karen De Visch (Profacts) powerpoint
   Editor van de blog www.mensenkennis.be, de groepsblog die wetenschappelijke kennis over psychologie toegankelijk maakt voor het grote publiek. Op minder dan een jaar tijd overschreed deze blog de kaap van 50.000 lezers! Daarnaast heeft Karen zelf nog een blog (http://deviskar.be/), is ze bestuurslid van en tweet ze voor de Gentse Alumni Psychologie, én heeft ze een persoonlijke twitter account: “General geekiness. Great minds fuck each other”.  U zit nog niet op Twitter, zei u?
  • Philippe De Smedt (Vakgroep Bodembeheer) powerpoint
   Won het voorbije jaar niet enkel de Gouden Pipet van EOS, maar werd ook Strafste Gentenaar in de categorie ‘academisch’. Media uit binnen- én buitenland wilden plots weten hoe hij de contouren van een middeleeuws gebouwencomplex had gedetecteerd zonder de volledige site bloot te leggen. Vandaag komt hij vertellen wat je best wel en niet doet als je in zo’n onverwachte mediastorm terechtkomt.

2013

Pecha Kucha's

 • Ineke Imbo (Cel Wetenschapscommunicatie, @InekeImbo) powerpoint
  Vertelt welke activiteiten de Cel Wetenschapscommunicatie organiseert en in de toekomst nog in het verschiet heeft… Mark your agenda!
 • Sven De Rijcke (Vakgroep Fysica en Sterrekunde) powerpoint
  Werkt mee aan ‘Wetenschap in de Kijker’, graag geziene gast op onze Wetenschapscafés, en bovendien coole professor in de Kinderuniversiteit-workshop ‘Diffrac-wat? Diffrac-tie!’.
 • Koen Schoors (Vakgroep Algemene Economie) powerpoint
  Gast op ons wetenschapscafé in Gent rond de crisis en op ons wetenschapscafé in Kortrijk rond de beurs, en één van de meest opgemerkte academische stemmen in mediadebatten rond economie en politiek.
 • Gerd Verschelden (Vakgroep Burgerlijk Recht) powerpoint
  Kreeg, in het kader van ‘Wablief? Unief!’, een ganse groep GOK-leerlingen stil met zijn interactieve les rond echtscheidingen en familierecht. Ook het rollenspel in de pleitzaal werd gesmaakt!
 • Leo Storme (Vakgroep Wiskunde) powerpoint
  Werkt al jaren mee aan Wetenschap in de Kijker, vertelde op het wetenschapsfestival hoe je kunt winnen met de Lotto, en zorgt op wetenschapscafés voor een inwijding in de geheimen van de cryptografie…
 • Katrien Strubbe (Vakgroep Anorganische en Fysische Chemie)
  Enthousiaste bezielster van het Doe Chemie Centrum, werkt mee aan Wetenschap in de Kijker en Dag van de Wetenschap, en liet een groep GOK leerlingen op ‘Wablief? Unief!’ rozenblaadjes kraken…
 • David De Wolf (Cel Wetenschapscommunicatie, @DavidDeWolf) powerpoint
  Nog even wachten op dat glaasje wijn! David sluit af met de werking van de Cel Wetenschapscommunicatie: al wat u wou weten over ons beleid en onze visie.