Document acties

Film, geheugen en tijd

Wat Lezing
Wanneer 29-02-2012
van 19:00 tot 21:00
Waar Auditorium E, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Door wie Ilse Steel
Contact e-mailadres pv@ugent.be
Website http://www.ugent.be/openuniversiteit/nl/pv

Op woensdag 29 februari 2012 organiseert de Directie Onderwijsaangelegenheden, Afdeling Onderwijskwaliteitszorg, van de Universiteit Gent een eerste U4 lezing met als titel:

 

 

Film, geheugen en tijd

 

 

U4 is het strategisch samenwerkingsverband tussen de Universiteit Gent, de Georg-August Universität Göttingen, Uppsala Universitet en de Rijksuniversiteit Groningen.  Dit preferentieel partnerschap omvat gezamenlijke Europese en internationale projecten en gezamenlijke initiatieven in onderzoek en onderwijs.  In het kader van de U4 lectures worden toponderzoekers uit de partnerinstellingen uitgenodigd voor een gastlezing.

Gastspreker van deze eerste U4 lezing is professor Douwe Draaisma, hoogleraar van de Heymans-leerstoel van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van diverse boeken over het geheugen waaronder het alom bekroonde “Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt”.

Hoe werd een ‘fotografisch geheugen’ genoemd voor de uitvinding van de fotografie?  Hoe beschreef men de bijna-dood-ervaring ‘Ik zag mijn leven als een film voorbij flitsen’ voor de uitvinding van de film?  Geavanceerde technologieën hebben altijd vormgegeven aan de manier waarop we denken over onze herinneringen en dromen, onze emoties en introspectie.  Ze dienen als metaforen die ons helpen ons eigen handelen en beleven te begrijpen. 

Aan de hand van voorbeelden uit de geschiedenis van de cinematografie – van de allereerste flashback in 1901 tot films als American Beauty –  zal Douwe Draaisma laten zien dat de manipulatie van tijd in films invloed heeft op theorieën over dromen en bijna-dood-ervaringen – en misschien zelfs wel op die ervaringen zelf.

Samen met de studenten van de Open Universiteit en hun studentenvereniging 'Eigenwijs', nodigen we u graag uit op deze permanente vormingsavond.  U bent van harte welkom!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deze voordracht vindt plaats op woensdag 29 februari 2012 van 19u00 tot 21u00 in auditorium E van de Universiteit Gent, Blandijnberg 2 te Gent.
We verzoeken u vriendelijk de aanvangstijd te respecteren
De toegang is vrij voor iedereen en bovendien gratis!
Met het oog op voldoende zitplaatsen in het auditorium is vooraf inschrijven gewenst.

Inschrijven kan telefonisch (09 331 00 66), per fax (09 331 01 47) of via e-mail (pv@ugent.be).  U kunt ook rechtstreeks inschrijven via het online inschrijvingsformulier.