Marieke Vandecasteele

Marieke Vandecasteele (5/7/1989)

In september 2012 ontving ik mijn diploma Orthopedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Na afstuderen werd ik gebeten door de wereld van de animatiefilm. Ik startte met een eigen animatie/documentaire-project  ‘De Code van Lode’. In mei 2013 ontving ik hiervoor een VOCATIO-beurs. Naast mijn eigen project, bleef ik actief in het sociale veld door het werken als  persoonlijk assistent en als begeleider van kunstenaars met een beperking in kunstwerkplaats De Zandberg.

Sinds oktober 2014 werk ik als assistente op de vakgroep Orthopedagogiek waar ik mijn project ‘De Code van Lode’ in kader van een doctoraat mag verder zetten met als promotor Prof. Geert Van Hove en co-promotor Dr. Elisabeth De Schauwer. Het wordt een auto-etnografische studie over groot worden in een gezin met een familielid met een beperking gelinkt met maakprocessen van visuele portretten.

Anderzijds help ik ook studenten begeleiden van thesissen rond arts-based research en in oefeningen van het vak Disability Studies. Qua dienstverlening blijf ik actief betrokken bij de sociaal-artistieke organisatie vzw Wit.h, de kunstwerkplaats De Zandberg en sociaal-artistieke atelierwerking Kunst-breek-uit.

Geselecteerde publicaties

Vandecasteele, M., De Schauwer,E., Van Hove, G. (2015), De korte weg van F., hoe film een participatief onderzoeksmedium wordt, Cultuur + Educatie, 15 (43),p.40-62.

Gepubliceerde videoportretten

Wat me beweegt? in kader van Toegankelijk Kortrijk (bekijken)

De korte Weg van F , ‘De bewaker van het kader’, een ethische reflectie over het sociaal-artistieke veld

De Code van Lode (trailer)