Feestelijke uitreikingsceremonie onderscheidingen voor onderzoek, onderwijs en dienstverlening

21-12-2016 van 17:00 tot 22:00
Aula UGent - Volderstraat 9, 9000 Gent
Website
Voeg toe aan agenda

Na een ruime nominatieronde in het voorjaar zijn de kandidaten voor de jaarlijkse UGent-onderscheidingen bekend. Sinds 2011 reikt de Universiteit Gent jaarlijks onderscheidingen uit om het kwaliteitsstreven en de blijvende inzet van al haar medewerkers te belonen en te stimuleren: de Minervaonderscheiding voor onderwijs, de Prometheusonderscheiding voor onderzoek en de Hermesonderscheiding voor maatschappelijke en wetenschappelijke dienstverlening.

Dit voorjaar kon iedere UGent-student en -medewerker voor elke categorie zijn of haar favoriet nomineren. Uit alle genomineerden stelde een adviescommissie een shortlist van 9 laureaten samen. Op 21 december worden zij allen gevierd tijdens een feestelijke uitreikingsceremonie.

Prof. dr. Lieven De Marez van onze vakgroep is één van de laureaten voor de Editie 2016.

Collega's die gehuldigd worden zijn:

Minervaonderscheiding

• Prof. Robby Caspeele (fac. Ingenieurswetenschappen en Architectuur, vakgroep Bouwkundige constructies) omwille van de uitmuntende kwaliteit en flexibiliteit waarmee hij zijn uitgebreide lesopdracht uitvoert – in combinatie met vele onderzoeks- en dienstverleningstaken. Zijn studenten loven hem voor zijn tomeloos enthousiasme, degelijke begeleiding en heldere toelichting.
  • Prof. Lieven De Marez (fac. Politieke en Sociale Wetenschappen, vakgroep Communicatiewetenschappen) omwille van de manier waarop hij zowel lopend onderzoek als lessen uit het werkveld bij zijn onderwijs betrekt. Hij oogst grote bijval bij de studenten voor zijn ‘innovation challenges’ en voor de vele vermaarde gastsprekers die hij uitnodigt.
  • Prof. Luc Tirry (fac. Bio-ingenieurswetenschappen, vakgroep Gewasbescherming) omwille van zijn uitstekend onderwijs en zijn jarenlange inzet voor kwaliteitszorg. Als facultaire onderwijsdirecteur en als ombudspersoon leidt hij de facultaire dienst onderwijsondersteuning met vaste hand en zet hij zich met hart en ziel in voor de studenten.

Prometheusonderscheiding

• Prof. Eva Brems (fac. Rechtsgeleerdheid, vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht) omwille van het doordacht leiderschap waarmee zij een dynamische onderzoeksgroep uitbouwde waar ruimte is voor zelfontwikkeling en inzet op wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke impact. Zij bewijst dat sociaal engagement en toponderzoek perfect te combineren zijn.
  • Prof. Guy Brusselle (fac. Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, vakgroep Inwendige Ziekten) omwille van zijn toewijding aan zijn patiënten, junior onderzoekers en zijn vakgebied. Naast het puur wetenschappelijke – denk maar aan zijn bijdrage aan nieuwe astmabehandelingen – legt hij zich vol overgave toe op het coachen van de nieuwe generatie en het uitbouwen van een uitgebreid internationaal netwerk.
  • Prof. Richard Hoogenboom (fac. Wetenschappen, vakgroep Organische en Macromoleculaire Chemie) omwille van zijn uitzonderlijk track record. Hij combineert gedrevenheid en ambitie met doortastende sociale vaardigheden die hem niet enkel gegeerd maken als onderzoekspartner maar ook garant staan voor een productieve groepsdynamiek.

Hermesonderscheiding

• Samenwerkingsverband Postdoc Talent Management (Jasmien Van Daele, Directie Personeel en Organisatie) en Postdoc Community (Lieve Van Hoof, vakgroep Geschiedenis) omwille van de buitengewone bezieling en doeltreffendheid waarmee de trekkers van dit initiatief zich inzetten voor de verbetering en zichtbaarheid van het postdocstatuut. Deze combinatie van beleid en professionele ondersteuning, en grassroots platform is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal erkende best practice.
  • Dr. Hetty Helsmoortel (fac. Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, vakgroep Pediatrie en Genetica) omwille van haar uitzonderlijke verdiensten op vlak van wetenschapscommunicatie. Met een grote helderheid, zin voor humor en verbeelding brengt ze wetenschap tot in elke huiskamer via tv, radio, krant, blog of specifieke events en vervult hiermee een voorbeeldfunctie reeds vroeg in haar carrière.
  • Nancy Terryn in naam van de Cel Universitaire Ontwikkelingssamenwerking (Directie Onderzoeksaangelegenheden, afdeling Onderzoekscoördinatie) omwille van hun onverdroten inzet voor de promotie en ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking in deze universiteit. Alle faculteiten kunnen rekenen op een snel, vriendelijk en deskundig advies en voelen zich gesterkt in hun samenwerking met partners in het Zuiden.