Symposium 'Schermen met cultuur - Kruisbestuiving in De Krook'

19-09-2016 08:30 tot 20-09-2016 17:30
Aula UGent en Vooruit
Voeg toe aan agenda

Op 19 en 20 september organiseert de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie (vakgroep Onderwijskunde, Universiteit Gent) met steun van de Vlaams Minister van Cultuur en in samenwerking met de Vooruit, Universiteit Gent, iMinds, De Openbare Bibliotheek Gent, DiGRA Flanders en De Krook het symposium ‘Schermen met cultuur’.

Prof. dr. Sofie Van Bauwel van onze vakgroep zal tijdens het symposium inhoudelijk reflecteren over de lezing van Ronald Soetaert die gaat over mediageletterdheid & digitalisering,  Prof. dr. Lieven De Marez zal dieper ingaan op de publiekswerking in De Krook en Sara Logghe licht de werking van Urgent.FM (die ook verhuizen naar De Krook) toe.

De Krook

De Krook wordt een plek midden in de stad waar media, kunst en cultuur centraal staan. Naast de huisvesting van de nieuwe stadsbibliotheek (als "bibliotheek van de toekomst") wordt het een kenniscentrum voor innoverend onderzoek, ondernemerschap, reflectie op digitale ontwikkelingen en voor culturele, artistieke en educatieve activiteiten. De komst van De Krook biedt een ideale gelegenheid om na te denken over de toekomst van kunst en cultuur in een digitale wereld.

Centraal thema

Tijdens het symposium zoeken we antwoorden op de vraag naar de rol die kunst vandaag kan hebben. Hoe verandert het lezen, het kijken, het luisteren? Hoe veranderen onze gesprekken over kunst en cultuur? Welke nieuwe genres ontstaan er door media-evoluties en wat impliceert dit voor cultuur en educatie vandaag en morgen?

Programma maandag 19 september

1.     Opening

Sven Gatz - Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel

2.     Reflectie over digitalisering en cultuur

Ronald Soetaert - Professor verbonden aan de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie, UGent

3.     Lezing over de functies van kunst en culturele instellingen in een stedelijke omgeving

Donald Hyslop - Head of Regeneration and Community Partnerships aan Tate Modern
Lieven Bertels - Directeur van het Sydney Festival en Artistiek Leider van Leeuwarden 2018

4.     Artist talk over 3D immersive sound

Ozark Henry - Zanger, songwriter, componist en producer

5.     Lezing en debat over videogames als cultuurvorm

Jeroen Bourgonjon - Chair van de Digital Games Research Association - Vlaanderen
Geert Vandermeersche - Doctoraatsmedewerker  verbonden aan de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie
Ilse Depré - BiB IDee
Zuraida Buter - Playful Culture curator bij zo-ii
Jeroen Janssen - Game designer bij Happy Volcano
Moderator: Marc Verstappen - Algemeen directeur van Villanella VZW / DE Studio

Programma dinsdag 20 september

1.     Opening

Kris Rutten – Docent aan de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie, UGent

2.     Lezing over de bibliotheek van de toekomst

Eric Boekesteijn –  Directeur van Doklab

3.     Lezing over cultuur en burgerschap

Gert Biesta - Professor Onderwijskunde aan de Brunel University London
Pascal Gielen - Hoogleraar kunstsociologie en cultuurpolitiek aan de Universiteit Antwerpen

4.     Lezing over de kunst van de kritiek

Geert Lovink - Media-theoreticus, internetcriticus en auteur verbonden aan het Institute for Network Cultures

5.     Introductie De Krook

Door toekomstige Krook-bewoners

6.     Afscheidsdrink

Kostprijs

Een dagticket voor deelname aan het symposium kost 25 euro. Indien u registreert voor beide dagen dan betaalt u 40 euro. Lunch is inbegrepen. Inschrijven kan tot en met 9 september 2016.

Meer info, updates en inschrijvingen