Nieuwe reeks publieksavonden ‘Kraks@De Krook’

(17-03-2017) Vanaf 21 maart gaat een nieuwe reeks publieksavonden genaamd ‘Kraks@De Krook’ van start!

In de nieuwe reeks 'Kraks@De Krook' tonen we aan dat onderzoek helemaal geen “ver van je bed” show is. Van maart tot juni organiseren Universiteit Gent en imec lezingen rond cultuur, media, ondernemerschap en educatie. Met deze reeks willen we onderzoeksresultaten dichter bij jou te brengen. Op deze manier reiken we je een kapstok aan om geïnformeerd om te gaan met deze veranderende maatschappij waar technologie een steeds centralere rol speelt.

Je hoeft dus zeker geen wetenschapper te zijn om deze reeks te kunnen volgen!

Progamma voor het voorjaar 2017:

21 maart 2017 - Fake news? Bekijken we het nieuws kritisch genoeg?
Hoe wordt nieuws samengesteld en welke impact kan dit hebben op ons wereldbeeld? Ontdek het op deze avond waar verschillende onderzoekers en journalisten hun inzichten komen verschaffen.

28 maart 2017 - Games in De Krook!? Over het belang van spelen.
Waarom leent de bibliotheek binnenkort videogames uit? Op deze avond verkennen we de mogelijkheden van videogames als cultuurvorm. Ontdek boeiende games over ernstige onderwerpen en denk mee hoe we ze kunnen inzetten om de wereld beter te maken.

18 april 2017 -  Wat als lezen geen kinderspel is?
Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Bij sommige kinderen lukt het echter niet zo goed. Wat zijn leesmoeilijkheden en hoe worden ze vastgesteld? Hoe maken we moeilijke lezers toch enthousiast? Welke hulpmiddelen bestaan er om kinderen met dyslexie te ondersteunen? Ontdek op deze avond hoe lezen ook voor deze kinderen terug plezierig kan worden.

25 april -  Smartphone, sociale media, games… Kunnen we nog zonder technologie?
Hoe zit het met het mediagebruik van de Vlaming? Zijn we allemaal verslaafd aan technologie? Vanaf wanneer wordt ons gebruik van de smartphone, sociale media en games problematisch? Ontdek je digitale profiel en krijg tips om verstandig om te gaan met technologie.

3 mei 2017 -  Online haat of vrije meningsuiting?
Mogen we zomaar alles zeggen online of gaan we soms te ver? Ontdek op deze avond wat online haatberichten kunnen teweegbrengen en wat we er tegen kunnen doen.

16 mei 2017 - Laten we ons te makkelijk verleiden door nieuwe vormen van reclame?
Zijn we ons altijd bewust van wat reclame is en wat niet? Het internet brengt namelijk allerlei nieuwe vormen van reclame met zich mee. Ontdek op deze avond welke vormen van reclame er nu bestaan, hoe we deze zelf kunnen detecteren en hoe we kinderen en jongeren reclamewijs kunnen maken.

6 juni 2017 - Kan technologie ons gezonder maken?
Fitbits, exergames en dokter Google: wat is de link tussen technologie en onze gezondheid? Ontdek op deze avond hoe technologie ons gezonder kan maken, maar ook wat valkuilen kunnen zijn.

14 juni-  Wat is dat nu eigenlijk, big data?

Big data, we horen dat woord overal, maar wat is dat nu eigenlijk? Ontdek op deze avond wat big data is, hoe het wordt ingezet en hoe je er in je dagelijkse leven mee in contact komt.